Közélet

2011.04.22. 11:55

Közbeléptek a rendőrök: nem nyílt meg a Véderő tábora

Tömegesen hagyták el Gyöngyöspatát a helyi romák pénteken délelőtt. Képviselőjük azt mondta, félnek. Szíjjártó Péter szerint üdülni mentek. Eszes Tamást, a Véderő parancsnokát, még a tábornyitás előtt elvitték a rendőrök.

HEOL

19.10

Pintér: Gyöngyöspatán rend van

Sajnálom, hogy el kellett jönnöm Gyöngyöspatára, mert olyan szégyenletes események történek, amelyeknek  nem lett volna szabad megtörténniük - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter Gyöngyöspatán.


Elmondta: pénteken nyolc embert állított elő a rendőrség, őket várhatóan szombaton bíróság elé állítják. Közölte azt is, a nyolc ember ellen garázdaság miatt indult eljárás, nem a szombaton nulla órától életbe lépő rendelet, hanem a Btk alapján. Hogy korábban miért nem történt hasonló intézkedés, arra a belügyminiszter azt válaszolta: akkor lehet fellépni egy cselekmény - például a riadalomkeltés - miatt, ha az bekövetkezik.


- Itt most bekövetkezett. A rendőrség fellépett. Gyöngyöspatán rend van, a rendőrség a helyén van. Akik megpróbálták a rendet megzavarni, azok most a rendőrség vendégszeretetét élvezik - nyomatékosította a belügyminiszter.
A helyi romák kérdéseire válaszolva kijelentette: garantálja nekik a biztonságot, s a munkahelyeket is megteremtik majd. De akkor dolgozni kell.

Úgy vélte: helytelen volt evakuálásnak beállítani azt, hogy a Vöröskereszt húsvéti kirándulásra vitt Gyöngyöspatáról roma nőket és gyerekeket. Mi elől kellett volna kimenteni a cigány lakosságot? Mi az, ami jelenleg zavarja Gyöngyöspata közrendjét és közbiztonságát? Látnak-e egyenruhást, vonulást, ami, vagy aki zaklatna, félelmet keltene - tette fel a kérdést Pintér Sándor, s természetesen meg is válaszolta: ő nem tapasztalt ilyet.

Arról is beszélt: a szombaton nulla órától életbe lépő rendelet nyomán "mindenki meg lesz büntetve", aki azt a látszatot kelti, hogy a rendőrség illetékességébe tartozó feladatot lát el. Arra a felvetésre, hogy a Jobbik szerint alkotmányellenes a rendelet, azt válaszolta: szerintünk nem alkotmányellenes, helyes szabályozást hoztunk.

18.50

Nemzetközi sajtóvisszhang

A Hinduizmus Egyetemes Társaságának (Universal Society of Hinduism) elnöke, Rajan Zed levelében felszólította az Európai Uniót, hogy avatkozzon be Magyarországon, és védje meg az itt élő roma kisebbséget.

A gyöngyöspatai romák kimenekítéséről először az AP amerikai hírügynökség számolt be. a tudósítást átvette a Washington Post is.

A brit Telegraph is beszámolt róla, hogy a Vöröskereszt közleménye szerint ez az első eset a második világháború óta, hogy a szervezet paramilitáris csoporttól fenyegetett civileket evakuál Magyarországon.

A Reuters által péntek kora délután kiadott tudósítás szerint több száz roma menekült el Gyöngyöspatáról szélsőjobboldali polgárőrök lehetséges támadásaitól tartva.

18.05

Nyakó: a rendelet jó lépés, de megkésett

Ez lenne a szebb jövő? - ezzel a költőinek szánt kérdéssel kezdte sajtótájékoztatóját a szocialista Nyakó István, a parlament emberi jogi bizottságának tagja Gyöngyöspatán, a polgármesteri hivatal előtt. Mint fogalmazott: elsősorban nem neki, hanem Orbán Viktornak és Pintér Sándornak kellene a településen állnia. A szocialista politikus szerint a belügyminiszteri rendelet "jó irányba tett első lépés", ám szerinte nem elegendő és megkésett. Ez már a romastratégia része, vagy egy kísérleti projekt? - tett fel még egy költői kérdést a politikus.

 
Nyakó beszélt arról is: a pénteki gyöngyöspataihoz hasonló humanitárius segítséget utoljára 1956-ban kellett nyújtania aVöröskeresztnek.
Nyakó István szerint a kormánynak vissza kell állítania a városőrségeket, valamint a közcélú foglalkoztatást. "A rendőrséget pedig ne bántsák tovább" - fogalmazott a politikus.
Meglátása szerint a gyöngyöspatai fejlemények miatt botrány van az egész országban, s Szebb Jövőért Polgárőrség, illetve a hozzá hasonló szervezetek "szelet vetettek és vihart arattak", s még egy lépéssel közelebb került az ügy ahhoz, hogy vér folyjon.

17.20

Mostanra csak kevesen maradtak a tervezett tábor helyszínén. Tudósítónk szerint körülbelül 10 embert magukkal vittek magukkal a rendőrök, elsőként Eszes Tamást, a Véderő ideiglenes parancsnokát.

Több táborba érkezőt igazoltattak, majd arra kérték őket, hagyják el a helyszínt.   

16.50

Soltész Bálint megyei rendőrségi sajtószóvivő elmondta: több embert előállítottak jogsértés miatt. Jelenleg is folyamatban van az intézkedés.

16.48

A rendőrök és a táborozók (utóbbiak mindössze négyen maradtak) vitatkoznak csendben egymással. A nézetkülönbség lényege: a rendőrök szerint a táborozók öltözéke félelmet kelt. A Véderősök szerint magánterületen vannak, "otthon mindenki azt visel, amit akar".  

16.46

Az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán - jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki ismertette azt a pénteken megjelent kormányrendeletet, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs.

- Mindenki, aki olyan cselekedetet folytat, mint amit az elmúlt napokban, hetekben látni lehetett, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy Magyarországon az állam kizárólagos joga, lehetősége és kötelessége a rend fenntartása", annak szembesülnie kell az említett szankciókkal - hangsúlyozta.

16.30

Úgy tudjuk Eszest meg akarták motozni a rendőrök, ő azonban ennek ellenállt, ezért vitték el.

16.25

A táborba érkezőket folyamatosan igazoltatják a rendőrök. Az intézkedést többen is rögzítik: mind a rendőrség, mind pedig a Véderősök. Jelenleg egymást kamerázzák. 

16.22

Információink szerint a tábornyitás előtt rendőri intézkedésre is sor került. A településen elterjedt, hogy az egyenruhások a helyszínről elvitték Eszes Tamást, a Véderő parancsnokát. Ezt erősíti meg munkatársunk beszámolója, amely szerint a rendőrök körbeállták a tábort, ahová éppen érkeznek a résztvevők, akik közül már többet magukkal vittek a rendőrök.

16.15

A Jobbiknak semmi köze nincs a Véderő nevű mozgalomhoz - mondta el portálunknak Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője. A Véderő Gyöngyöspatán a hétvégén katonai gyakorlatot tart, amely miatt a településen élő roma nőket és gyerekeket vasárnapig kitelepítették. A Véderő inkább a Jobbik ellenlábasa, hiszen a mozgalom vezetője Eszes Tamás elindul a gyöngyöspatai polgármester-választáson, ahol a Jobbik a helyi elnökét Juhász Oszkárt indítja majd.

A Jobbik szerint a Véderőt mozgató szálak sokkal inkább a Fideszhez vezetnek, hiszen a fideszes támogatással az önkormányzatba bejutott Maka Attila független képviselő sógora ajánlotta fel a mozgalomnak azt a telket ingyen(!), ahol a hétvégi katonai gyakorlat zajlik.


A Jobbik éppen ezért felszólítja a többi parlamenti pártot, hogy hagyják abba a hangulatkeltést és ne próbálják meg a Jobbikot rátolni olyan szervezetekre, amikhez semmi közük sincs. Mirkóczki szerint kijelenthető, hogy a jelenlegi gyöngyöspatai események a zámolyi romák 10 évvel ezelőtti esetére hasonlítanak leginkább és álláspontjuk szerint, ez ugyanolyan hangulatkeltés, mint 10 évvel ezelőtt.

 

16.10

Iványi: ez az ügy Magyarország szégyene

A Gyöngyöspatán tartott sajtótájékoztatón Iványi Gábor lelkész Nagypéntek kapcsán megemlítette: ami a településen történik, az nem húsvéti játék, hanem olyan ügy, ami Magyarország szégyene. Mint fogalmazott: azt mondják, hogy Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, így felvetődik a kérdés, hogy vajon ki pénzeli a településen időről-időre feltűnő, ott állomásozó szervezetek tagjait, "ki eteti, ki menti fel őket a mindennapi szorgos - egyébként hasznos - munkájuk alól.

16.00

Az ENSZ BT-hez fordulnának a romák

Ahonnan kivonul az állam, oda bevonulnak a szélsőségek - jelentette ki Horváth Aladár Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke Gyöngyöspatán. - A gyöngyöspatai cigányság három dolgot tehet: felveszi a kesztyűt, elmennek, vagy nemzetközi segítséget kérnek.


Horváth Aladár szerint a patai romák nem akarják felvenni a kesztyűt, ezt már eddigi is bizonyították. Mint fogalmazott: jelenleg ők képviselik az európai civilizációt, a jogkövetést és a toleranciát.
Elmenni szintén nem akarnak, az asszonyok és a gyerekek kimenekítése sem megfutamodás, csupán a védelmükre tett intézkedés. A három napos "távollétüket" egyébként a Vöröskereszt és egy magánszemély finanszírozza.
- Ha Magyarországon működik az állam, akkor nem engedi, hogy rendőrt, katonásdit játszanak paramilitáris szervezetek - nyomatékosította Horváth. Úgy vélte, a magyar hatalmi intézményrendszer azért nem működik, azért nem lép fel, mert nem kapja meg azt a politikai politikai elvárást, hogy működtetni kell a törvényeket.

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Horváth Aladár nem érti miért nem lép közbe az állam. Fotó: Suha Péter
[/caption]


Horváth szerint a harmadik út, a nemzetközi segítségkérés marad, ezért szeretnék elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács vizsgálja meg Magyarország helyzetét, hogy valós veszély-e a szélsőjobboldali puccs. Horváth Aladár szerint Orbán Viktornak kellene megszólalnia, neki kellene megadnia a választ a gyöngyöspatai és más hasonló ügyek felvetette kérdésekre. Például arra, hogy - bármennyire is magánterületen - miként lehet a köztársaság rendjét veszélyeztető cselekedeteket végrehajtani. Horváth szerint az óriási baj, ha az állam azért nem tölti be a feladatát, mert "valakinek nem érdeke fellépni."


A sajtótájékoztatót annál a Klapka utcai háznál tartották, amelynek ablakát múlt héten kövekkel bedobták. A tulajdonos Baranyi Tamás arról beszélt: nem mertek kijönni a házból, elbújtak a fürdőszobában, s attól tartottak, ha kilépnek, akkor őket is lelövik.


Később megmutatta azt a két, egyenként jó fél-egykilónyi követ, ami berepült az ablakon. Többen sérelmezték, hogy a rendőrség ezeket nem kezelte bizonyítékként. Horváth Aladár a támadás kapcsán arról beszélt: ideje lenne a dolgokat annak nevezni, amik - vagyis faji alapon elkövetett bűncselekményeket nem szabadna garázdaságként kezelni.
 
A Véderő hivatalos tábornyitásának új időpontja 16.30. Eszes Tamás parancsnok munkatársainknak azt mondta, az eleje nyilvános lesz.

15.40

Szíjjártó: nem kitelepítésről van szó

A miniszterelnök szóvivője szerint hazugságok azok a híresztelések, amelyek szerint Gyöngyöspatán "bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről" lenne szó. Szijjártó Péter pénteken újságírók előtt kifejtette: konzultáltak a vöröskereszttel azután, hogy olyan hírek röppentek fel, amelyek valamilyen hirtelen szükségből vagy hirtelen szándék miatt végrehajtott kitelepítésről szóltak. A vöröskereszttől azt a tájékoztatást kapták - folytatta -, hogy az ő közreműködésükkel egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. Ehhez képest "jól láthatóan hazugságok" azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó - mondta a kormányfő szóvivője.

Ugyanakkor Richard Field amerikai-magyar üzletember, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként pénteken Gyöngyöspatán járt, az MTI-nek megerősítette: a roma asszonyokat és gyerekeket a Véderő mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki vasárnapig a településről. Azt mondta, ha a Véderő "gyakorlata" befejeződik, a romák hazautaznak.

Az üzletember - aki segélycsomagokat vitt a romáknak és több önkéntes társával együtt felügyelte a roma családok elköltöztetését - úgy fogalmazott: lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket. Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója pénteken azt mondta az MTI-nek, gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek.

13.40

Eszes Tamás: hisztériakeltés zajlik

A Véderő gyöngyöspatai táborában déltájban 6-8-an tartózkodtak. Eszes Tamás, a Véderő magyarországi ideiglenes parancsnoka munkatársunk kérdésére elmondta: a visszajelzések alapján sem tudható, hogy a vasárnap 14 óráig tartó táborban mennyien vesznek majd részt. Mint fogalmazott: lehet, hogy huszan, lehet, hogy kétszázan.


A heol.hu érdeklődésére a parancsnok - aki egyébként a tábor alapját képező terület tulajdonosa - nyomatékosította: részükről biztos, hogy nem történik semmilyen atrocitás. A tábornyitáskor is elmondják majd mindenkinek, hogy mik a rendszabályok, s aki ezt megsérti, azt a "belső katonai rendészek" azonnal kikísérik a táborból. Tudatta: a helyi romák, a rendőrség és a község vezetőivel is egyeztettek ennek ügyében.
A parancsnok hangsúlyozta azt is: alaptalanul aggatták rájuk a szélsőséges jelzőt, s hisztériakeltés zajlik a tábor kapcsán. Holott a Véderő már több évben rendezett hasonló táborokat, amelyekben - az egykori MHSZ megszűnése utáni űrt betöltendő - honvédelmi ismeretekre és fegyelemre tanítják az érdeklődő fiatalokat.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Eszes Tamás (balról) szerint egyelőre nem tudni, hány résztvevő lesz a Véderő táborában. Fotó: Suha Péter
[/caption]


Eszes Tamás kérdésünkre, hogy miért épp most és miért épp Gyöngyöspatán rendezik meg a tábort azt válaszolta: a korábbi években folyton változott a tábor helyszíne, mert jobbára bérelt területeken alakították ki a kiképzés körülményeit. Most, hogy a Kecskekőben sikerült megvásárolni egy területet, s mellé egyelőre bérelni egy másikat, reményeik szerint állandó tábort tudnak építeni. A következő időszakban a tervezés és az engedélyeztetés lesz napirenden, s egy olyan bázist kívánnak létrehozni, ahol egyebek mellett gyerekprogramokat, kulturális rendezvényeket, sportrendezvényeket is tartanak. Az állandó tábort természetesen körbe fogják keríteni. Eszes Tamás egyébként civilben - harminc éve - karate-oktató.


A parancsnok elmondása szerint a Véderő politikai pártoktól független, s utalt arra is, hogy korábban Juhász Oszkár, a Jobbik megyei alelnöke egy patai önkormányzati ülésen úgy fogalmazott, hogy a Jobbik sem nézi jó szemmel, ha a Véderősök "óriási létszámban" vesznek részt a rendezvényükön. Eszes szerint ez is bizonyítja, hogy nem kötődnek pártokhoz, de "attól még tartozhatnak a nemzeti oldalhoz".

"Nem holmi lőgyakorlatról van szó"


A tábor egyébként egy csaknem 3000 négyzetméteres területen zajlik majd, mind magánterület. A parancsnok szerint bár a média kizárólag a lövészetet emelte ki a programból, korántsem holmi lőgyakorlatról van szó. Igaz, lesz az is, de kizárólag úgynevezett airsoft fegyverekkel, amelyek pici műanyaglövedéket lőnek ki, s erejük egy légfegyverénél is kisebb. Airsoft fegyvert bárki vásárolhat, magánterületen pedig nincs bejelenetési kötelezettség ilyen tevékenységre - húzta alá Eszes Tamás.

Délután kettőkor jogvédők tartanak sajtótájékoztatót a cigánysoron. Úgy tudjuk az USA és Kanada segítségét kérik a gyöngyöspatai romák: politikai menedékjogot szeretnének kapni a két országtól.


A tábor alatt elterülő romatelepen egyébként déltájban már alábbhagyott a takarítás intenzitása. A tábornyitás 16 órakor várható.

11.45

Buszokkal szállították el az asszonyokat és a gyerekeket


A Gyöngyösi Rendőrkapitányság teljes illetékességi területén hétfőn reggel hat óráig fokozott ellenőrzés van érvényben - tudatta Gyöngyöspatán Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A faluban a Készenléti Rendőrség és a főkapitányság munkatársai tartanak szolgálatot. A létszámról a szóvivő annyit mondott: a feladathoz elegendő erővel vannak jelen. Az utcákat járva megállapítható, hogy több száz rendőr van a faluban.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Aki ott maradt, most takarításba kezdett. Fotó: Suha Péter
[/caption]


A romák képviseletében id. Farkas János azt közölte: pénteken reggel 276 gyöngyöspatai romát, főként gyerekeket és asszonyokat kitelepítettek a faluból. Hogy hová helyezték el őket, azt nem kívánta elárulni. Mint indokolta, féltik a gyerekeiket, féltik a családjukat.


A cigánysoron egyébként több tucatnyi roma nagytakarítási, területrendezési akciót tart, kaszálnak, bozótot irtanak, szemetet szednek. A kisebbségi vezető szerint ez a nyilvánvaló hasznán túl arra is jó, hogy elfoglaltságot jelent, és lefoglalja a cigányokat, ezáltal hűti a kedélyeket. A takarítás egyébként a Hegyalja úton is zajlik, ami "összeér" a Véderő táborával. A kecskekői pincesort egyébként mostanra nem kizárólag a cigánysoron keresztül lehet megközelíteni, miután autóval is járhatóvá tették az úgynevezett Alsó-temetői utat.


A Véderő táborának határa egyébként id. Farkas házának kertjében végződik, a "határvonalon" rendőrök állnak. A Kecskekő-hegyen lévő pincéknél egyelőre alig tapasztalható mozgás, úgy tudjuk, a Véderő délután háromkor tartja a tábornyitást, majd vasárnapig különféle honvédelmi ismereteket sajátíthatnak el a nyílt tábor résztvevői.

A romák "kimenekítése" kapcsán annyit tudtunk meg: erről az akcióról a rendőrségnek nem volt hivatalos értesítése, ennek biztosításában nem vettek részt. A faluban úgy hírlik, több busszal szállították el az asszonyokat és a gyerekeket, feltehetően a Magyar Vöröskereszt közreműködésével.

Információink szerint a menekülő nőket és gyerekeket Csillebércre és a Tisza-tóhoz viszik. Úgy tudjuk, hogy három napra készültek elmenni. Csillebércre még délelőtt meg is érkezett egy csoport, ahol az egykori úttörőtáborban kaptak szállást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!