Közélet

2011.03.02. 04:05

Halálos harapások: Pali bácsi végzetes délutánja

A hétfői rózsaszentmártoni halálos kimenetelű kutyatámadás megdöbbentette a közvéleményt. A szakemberek szerint kellő szabályozással megelőzhető a tragédiák egy része.

Tari Ottó


G. Pali bácsit mindenki ismerte Rózsában. Hát hogyne ismerték volna: az a fajta egyszerű, jó kedélyű ember volt, akit fenntartások nélkül szeret a közösség. Egyedül éldegélt a József Attila utcában, de az ugyancsak a faluban lakó hozzátartozói napi rendszerességgel gondoskodtak róla.
Pali bácsit a környék macskái is szerették. Az öreg a szívén viselte a sorsukat, udvarán etette őket a maradék falatokkal. Az is feltételezhető, hogy közvetve e négylábúak okozták a 88 éves ember tragédiáját.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A végzetes támadás. Pali bácsinak esélye sem volt a menekülésre, a helyszínen életét vesztette. Képünk illusztráció. FOTÓ: ALBERT PÉTER
[/caption]


Hétfőn délután negyed 5 körül Pali bácsi meghallotta a kutyaugatást. Hogy a macskák jelenléte csalogatta-e át a szomszédból a három nagy testű jószágot, ma már csak találgatni lehet. Ami tény: az idős férfi kiment a házból körülnézni, mire a megvadult ebek támadni kezdtek.
Pali bácsinak esélye se volt a falka ellen. A kutyák a lábának estek, marcangolták, ahol érték. A helyiek szerint hosszú tusa volt, hiszen még a riasztott körzeti megbízottnak is része lehetett a látványban. Sokakban fel is merült, hogy az egyenruhás miért nem használta szolgálati fegyverét. Ha valóban így történt, erre vizsgálat ad majd magyarázatot.


Sipos Jánosné polgármester másnap korán reggel beszélt az áldozat hozzátartozóival.
– Lánya szerint halott édesapja arckifejezése mérhetetlen fájdalomról tanúskodott – mondja az önkormányzat vezetője. – A halál okát szakértő állapítja meg, de az is elképzelhető, hogy nem a sérülések, hanem a sokk következtében állt meg az áldozat szíve.
Az első hírek rotweilerekről szóltak, később két harci ebet és egy német juhászt emlegettek a helybeliek. A rendőrségi közlemény minderre nem tér ki, csupán arra, hogy az időközben megérkező hatvani járőr az egyik kutyát azonnal lelőtte, a másik kettőt – miután némi menekülést követően befogták ezeket – elaltatták.

Genetika és meteorológia

Dr. Molnár Lajos hatvani állatorvos szerint a kutyák viselkedése nem feltétlenül a neveltetésüktől függ, számolni kell a genetikai tényezőkkel, a fajtajelleggel is. Ezért ajánlatos a „veszélyesebb” fajtákat óvatosabban tartani. Emellett a meteorológiai és a holdhatások külön-külön vagy együtt hatva is befolyásolják az állatok viselkedését. Ebben az időszakban a nőstények gyakrabban tüzelnek, ingerlékenyebbé válnak. Alkatuktól függően általában előbb megérzik a légkör változásait, mint az emberek. Szempont lehet, hogy az áldozat aurája taszítja-e a támadót.


Kedden délelőtt kihalt volt a József Attila utca. Sem Pali bácsi, sem a szomszédja közelében nem találkoztunk emberekkel. Azt már a falu központjában jegyezte meg valaki: minek tart valaki ekkora állatokat, ha nem képes vigyázni rájuk.
– Nem az első alkalom volt, hogy elkóboroltak – mondta. – Mégsem „őket” hibáztatom. Pali bácsinak nem lett volna szabad így meghalnia.
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya gondatlanságból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folytat eljárást az ügyben.

Helyben kellene nyilvántartani az adatokat


Sipos Jánosné korábban még köztisztviselőként megfelelőnek tartotta azt a gyakorlatot, miszerint a polgármesteri hivatalok vezették az ebnyilvántartást, illetve itt szervezték az oltást is. Ennek eredményeként számon tarthatták az ebeket, s tisztában voltak azzal is, hogy egy adott portán megfelelőek-e a körülmények a kutyatartáshoz. Szükség esetén a jegyző megtehette a szükséges intézkedéseket, amelyekkel sokszor megelőzhetőek voltak a mostanihoz hasonló tragédiák. A polgármester asszony szerint országos probléma, hogy néhány évvel ezelőtt a fentieket kivették az önkormányzatok fennhatósága alól, s immár a szakhatóságoknak kell eljárniuk az ezzel összefüggő ügyekben. Ennek nyomán a jegyzőnek sem információi, sem jogosultságai nincsenek még a sürgős beavatkozást igénylő esetekben sem.

Halálos támadások Heves megyénkben

Almár, 2008. február – Egy hazafelé tartó rokkantnyugdíjasra négy kutya támadt rá. A harapások okozta sebekbe a beteges, vérzékenységben szenvedő, gyenge fizikumú férfi a helyszínen belehalt.

Selyp, 2009. szeptember – Egy hat ebből álló falka támadt rá egy idős férfira a vasútállomás közelében. Segítségére a helyi gimnázium négy diákja – egyikük meg is sérült – és egy rózsai férfi sietett, ám a megtámadott a kórházba szállítását követően életét vesztette.

Poroszló, 2009. december – A szülők távollétében a család három kutyája az udvaron rátámadt a mindössze 8 éves Vivienre, aki a helyszínen meghalt. Az ebek korábban barátságosak, béketűrőek voltak, szinte a gyerekekkel együtt nőttek fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!