Poloska

2 órája

Ezt tehetjük most a poloskainvázió ellen

Legtöbbünk irtózik a poloskáktól. A szeptemberi meleg napok újra előcsalogatták őket. Hoztunk néhány tippet, miként tarthatjuk távol otthonunktól a hívatlan látogatókat.

Barta Katalin

Az elmúlt napokban tömegesen jelentek meg a kertünkben, a lakásunkban a hívatlan vendégek, a poloskák. 

Stink,Bugs,On,A,Window,Glass,Surface,In,Sunlight, Ijesztően zúgnak, büdösek, mindenhova beférkőznek
Ijesztően zúgnak, büdösek, mindenhova beférkőznek (Illusztráció)
Forrás:  Shutterstock

Olvasóink jelezték, hogy már szellőztetni se nagyon mernek, mert hiába a szúnyogháló, a legapróbb résen is bebújnak a büdösbogarak, és ellepik a legrejtettebb réseket is. Ilyenkor könnyen tapadnak meg a szabadban meg a ruházatunkon is, így észrevétlenül mi magunk visszük be a házba a kellemetlen társat. A fényre is előszeretettel gyülekeznek az egyébként meglehetősen lomha kitinpáncélosok, amelyeknek számos faja él hazánkban is. 

A kertészkedők arra panaszkodnak, ha a beérett (paradicsom, paprika) termést megtalálják és szívogatni kezdik, akkor a gyümölcs, zöldség már élvezhetetlen, szinte azonnal kidobható. A kérdés, hogy védekezhetünk ellenük.

Az elmúlt évben portálunkon már megírtuk, hogy mit tehetünk a kellemetlen betolakodókkal szemben
Segítségképpen most felidézzük a leghatékonyabb tippeket. A védekezésről az agrarszektor.hu, illetve a mindmegette.hu oldal ötleteit tudjuk jó szívvel ajánlani.  Kipróbáltuk, ezeket, működnek.

A vegyszerek hatásosak lehetnek, de sajnos hatással vannak a nem kártékony fajokra is, így ezt a biokertekben nem tanácsolják a kertészek. Az egyik legtermészetesebb védekezés, ha madárbarát kertet alakítunk ki, szárnyas barátaink számára, ugyanis boldogan belakmározzák a poloskákat. A sünök és denevérek is szívesen fogyasztják őket, ezért érdemes olyan kertet kialakítani, ami odacsalogatja ezeket a hasznos állatokat.

Használhatunk védőhálót is. Sűrűn szőtt zsákokat vagy szúnyoghálót teríthetünk azokra a termésekre, amelyeket szeretnénk megvédeni.

Ha  már nagyon elszaporodtak a poloskák, húzzunk egy kesztyűt, szedegessük össze egyenként a példányokat, és dobjuk mosószeres vagy ecetes üvegbe, attól biztosan elpusztulnak.
Ha bekuckóztak a lakásba, szintén érdemes egyenként összeszedni őket és ecetes vízbe dobálni. Ha irtózunk tőlük, ecetes, szódabikarbónás, vagy illóolajos vízzel (menta, citromfű, eukaliptusz, teafa) bepermetezhetjük a nyílászárókat, ajtó, ablakréseket, ez távol tartja őket. Van, aki a morzsaporszívóját áldozta fel erre a célra.

Az ablakokon kiszűrődő esti fény ugyanúgy vonzza őket, mint bármelyik másik élőlényt, tehát vagy csukjuk be az ablakokat, vagy kapcsoljuk le a villanyt. Ha nagyon zavarnak a poloskák, akkor egyszerűen szereljünk fel minden ablakra szúnyoghálót, ezzel a többi bosszúságot okozó rovart is ki tudjuk zárni.

A kerti madarakat is megölheti a gondatlan poloskairtás

A kertünkben élő állatok lehetnek áldozatai, ha méreggel védekezünk a poloskainvázió ellen. Akinek ideje van, házilag poloska csapdát is készíthet. Elég hozzá egy üres PET palack, egy apró, elemes LED lámpa és szigetelőszalag. Vágjuk félbe az üres üveget a felső harmadánál, helyezzük az üveg aljába a bekapcsolt LED lámpát. A palack tetejét fejjel lefelé illesszük vissza és szigetelőszalaggal rögzítsük stabilan, résmentesen.

Az üveg aljára, szélére ragaszthatunk még szigetelőszalagot, hogy a fény csak a palack szája felé terjedjen; így még könnyebb lesz elkapni vele a poloskát. Helyezzük ki a csapdát a szobába vagy a kertbe! Garantált a védelem.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában