A demensgondozás nagy türelmet, a végén pedig otthonban való elhelyezést igényel

Podcastünkben az Idősek Berva-völgyi Otthonában 1ÉN,1ÉLETEN át méltósággal címmel tartottak egésznapos programot. Az esemény kapcsán Fehérné dr. Mészáros Helgát, az otthon vezetőjét kérdeztük az egyre terjedőben lévő demenciáról, az Alzheimer-kór, illetve arról, hogy ez a betegség – amelyet időskori kórnak tekintettünk – felütötte már a fejét a fiatalabb korosztályban is, főleg fiatal felnőtt férfiak körében.

Sike Sándor

A szakember beszél egyebek között arról, hogy egy-egy ilyen program során nagyon fontos dolgok kerülnek terítékre. Olyanok, mint az elfogadás fontossága, miért fontos a demenciagondozásban az idő, hogyan tudunk úgy emberhez méltóan demensgondozást végezni – akár hozzátartotóként, akár gondozóként –, hogy élete végéig tudjuk biztosítani a demensnek az emberi méltósághoz való jogát. 

Podcastadásunkban Fehérné dr. Mészáros Helga, az Idősek Berva-völgyi Otthona vezetője beszélt az egyre terjedőben lévő demenciáról
Podcastadásunkban Fehérné dr. Mészáros Helga, az Idősek Berva-völgyi Otthona vezetője beszélt az egyre terjedőben lévő demenciáról
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Az elméleten túl a gyakorlat pedig azért fontos, bármennyire is fura, de meg tudjuk mutatni, hogy igenis lehet jó, vidám egy demensgondozás. Nem kell feltétlenül mindig szomorúnak lenni, mindig csak a legrosszabbra gondolni. Vannak nagyon jó gyakorlataink, de ezzel párhuzamosan fel kell hívni a figyelmet a rossz gyakorlatra is, hogy mi az, ami elkerülhető – fogalmaz podcastünkben Fehérné dr. Mészáros Helga.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában