Közélet

2015.10.18. 09:37

Hepatitis: több a beteg, mint tavaly

Olvasóink jelezték, hogy Lőrinciben az elmúlt időszakban több Hepatitis A típusú fertőző májgyulladásos megbetegedés történt.

Illés Anita

Megkerestük a Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályát, ahol megerősítették, hogy az illetékességi területükön idén augusztus elsejétől szeptember végéig két településen fordult elő, összesen 14 megbetegedés. Az utolsó eset három hete történt. A megbetegedések száma meghaladja a tavalyi év azonos időszakában előforduló esetek számát. A Hatvani Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Osztálya megtette azokat a hatósági intézkedéseket, amelyek a további esetek megelőzését szolgálják.

Imre Zsolt, a Hatvani Járási Hivatal vezetője arról tájékoztatott, hogy a megbetegedések száma meghaladja az előző év azonos időszakában előforduló esetek számát, de a betegség dinamikája a kérdéses területen megfelel a vonatkozó szakirodalomban leírtaknak. A Hepatitis A betegség kialakulásának okairól a járási vezető elmondta, hogy a betegség terjedését elősegítő szociális viszonyok – például szoros, többgenerációs családi kapcsolatok, személyi higiéne hiánya - az esetek jelentős részében fennállnak.

- A Hepatitis A vírus okozta májgyulladás lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap, de 15 naptól 50 napig is terjedhet az az időszak, amely alatt a betegség kifejlődik.A legfontosabb tünetek: néhány napig tartó láz, rossz közérzet, elesettség, étvágytalanság, émelygés, mely hasonlíthat az influenza tüneteire, ezen kívül a szemen és a bőrön sárgaság jelenhet meg, illetve sötét vizeletürítés jelentkezhet.

A betegség rendszerint klinikailag enyhe formában jelentkezik.A betegség spontán módon gyógyul, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani.A fertőzés forrása vagy egy tünetekkel rendelkező beteg vagy egy tüneteket még nem mutató, de a kórokozót már ürítő személy. A fertőzést a beteg és a tünetmentes fertőzött személy székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek (pl. emberi széklettel trágyázott zöldség, saláta), ivó- és fürdővíz terjesztheti. A kórokozó szervezeten kívül, a külvilágban gyorsan inaktiválódik, a hagyományos fertőtlenítő- és tisztítószerekre érzékeny. A kórokozó szájon át a tápcsatornába jutva fertőzi meg a szervezetet – tájékoztatott Imre Zsolt.

A Hatvani Járási Hivatal vezetője a megelőzést hangsúlyozva kiemelte az általános higiénés rendszabályok betartását, amelyek közül legfontosabb a kézmosás étkezés és dohányzás előtt, valamint WC használatát követően.

- A Hepatitis A fertőzés elleni aktív védelem kialakítására Magyarországon több oltóanyag van gyógyszertári forgalomban. A 16 év feletti személyek immunizálására használatos oltóanyagból Magyarországon jelenleg átmeneti termékhiány van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!