Közélet

2013.03.26. 11:13

Infarktus után: jobb életkilátások

Prevenciótól az akut ellátásig címmel Kardiologiai Napokat tartottak Egerben.

G. R.

Minden második ember Magyarországon kardiovaszkuláris betegség, azaz szívinfarktus, vagy szélütés miatt veszti életét. A háziorvosok oroszlánrészt vállalhatnak a megelőzésben, mondta Prof. Dr. Édes István, az MTA doktora, a DOTE klinikájának igazgatója az Egerben tartott Kardiológiai Napokon. A konferenciát a Markhot Ferenc Kórház kardiológusai szervezték.

– Mit takar a tanácskozás mottója: prevenciótól az akut ellátásig?

– Több mint 300 orvos találkozott Egerben. Többségük kardiológus, de belgyógyászok, háziorvosok is voltak itt, azért, mert a kardiovaszkuláris betegségek esetében a megelőzés elsőrendű. Ebben nagy szerepe van a táplálkozásnak. Az alapellátásban dolgozó orvosok sokat segíthetnek betegeiknek, az ilyen fórumok abban segítenek, hogyan tegyék ezt.

– Milyen témákkal foglalkoztak?

– Az idén a hagyományos kardiológiai témakörökön kívül kiemelten foglalkoztunk a billentyűbetegségekkel, valamint a táplálkozás és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatával, a különféle népszerű diéták egészségre gyakorolt hatásával.

– Milyen életkilátásai vannak ma egy infarktuson átesett betegnek?

– Szerencsére egyre jobbak. Míg az ezredfordulón az infarktusos betegek 20-30 százaléka egy éven belül életét vesztette a roham után, ez mára 8 százalékra csökkent a gyors, kardiocentrumokban történő ellátásnak köszönhetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!