Közélet

2013.01.08. 07:57

Kasszasöprés: megyénk kórházai kaptak pénzt, de nem elég

Megyénk három kórháza összesen 644 millió forinttal részesült ebből.

Guti Rita

2012 utolsó napjaiban az úgynevezett „kasszasöprés” keretében összesen közel 27 milliárd forintot osztott szét a betegellátásban résztvevő intézmények között az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A pénz nagy részét teljesítmény arányosan, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőségi- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által fenntartott intézmények körében a szolgáltatók likviditási szempontjait is figyelembe véve osztották szét.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A megye kórházai lejárt határidejű számláik jelentős részét kifizethetik a most kapott pénzből. Képünk illusztráció. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE
[/caption]

– Nagy szükségünk volt a gyors segítségre, rövid távon ez enyhít a finanszírozási gondjainkon. Életmentő volt a segítség – mondta dr. Fűtő László, az egri Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója. Elmondta: az egri gyógyintézmény 420 millió forinttal részesült a pótfinanszírozásból az év végén. Rámutatott: konkrét útmutatást nem kaptak arra nézve, hogy a pénzt mire használhatják fel, de a fenntartó GYEMSZI-vel egyeztettek arról, hogy milyen területeken van a legnagyobb szükség kiegészítésre. Fűtő László elmondta, a legsürgetőbb a lejárt számlák kifizetése, így erre fordítja majd az egri kórház is a most kapott összeget. Ez azonban csak rövid távon mérsékli gazdálkodási nehézségeiket, hiszen a gyógyintézmény büdzséjéből hozzávetőlegesen két havi finanszírozási összeg hiányzik. A most kapott pénz ennek nagyjából a fele. Nem elég arra sem, hogy valamennyi elmaradt számlát kifizessenek, de azok nagyobb részét azért fedezni tudják belőle.

Gyöngyösön is örültek a pluszpénznek. A Bugát Pál Kórház ügyvezető igazgatója, Bodnár Krisztina tájékztatása szerint 102 millió forintot kapott a kasszasöpréskor az intézmény. A mátraalji városban – hasonlóan az egri intézményhez – a lejárt fizetési határidejű számlákat fizetik majd ki belőle, tehát gyógyszerek, orvosi eszközök ellenértékének rendezésére költik. – Év végén minden kórháznak, így a gyöngyösinek is nagyon jókor jött a plusz anyagi segítség – tette hozzá.
Hasonlóan az ország kórházainak többségéhez Gyöngyösön sem fedezi a lejárt számlák összegét a most kapott pénz, de a jelentősebb részt így rendezni tudják.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézet Nonprofit Közhasznú Kft. főigazgatója, dr. Stankovics Éva tájékoztatása szerint 122 millió 859 ezer forintot kapott az intézmény az év végi pluszból. A pénzt a jogszabálynak megfelelően a beszállítók számláinak kiegyenlítésére használják fel ott is.

További részletek a Heves Megyei Hírlap keddi számában

Guti Rita A megye kórházai lejárt határidejű számláik jelentős részét kifizethetik a most kapott pénzből. Képünk illusztráció. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!