Közélet

2013.01.15. 18:22

Magatartásproblémát is okozhat a kialvatlanság

A pedagógusok jól tudják, melyik tanítványuk aludt eleget, illetve melyik nézte késő éjszakába nyúlóan a tévét, vagy meredt a számítógép monitorjára. A későn fekvők délelőtt kókadoznak a fáradtságtól.

Kovács Erika

Boy using laptop

Fotó: Getty Images/Creatas RF


Lankad a figyelmük, rosszabbul teljesítenek. Ezért is volna fontos, hogy a szülők időben ágyba parancsolják gyermeküket.

Egy angliai iskolában aludni tanítják a gyerekeket, persze, ott sem vetett ággyal várják a nebulókat. A pedagógusoknak elegük lett az ásítozó alsó tagozatosokból, így utánajártak, mi a bajok forrása. Kiderült, hogy a gyerekek nem alszanak eleget. Ezért pszichológusokat kértek fel, hogy dolgozzanak ki egy olyan programot, amellyel a szülőket segítik az altatásában.

Az eredmény a tanárokat is meglepte: a szülők özönlöttek az oktatásra. Sokan elmondták, nagy kő esett le a szívükről, hogy nem csak az ő csemetéik problémája a bagolylét. Míg a szülőket jó tanácsokkal látták el a szakemberek, addig a gyerekeket matricákkal jutalmazták, ha este időben aludni tértek. Kialvatlan gyerekek nálunk is nagy számban vannak.

– A fiam harmadikos. Egyébként jó gyerek, de egyszerűen nem hajlandó elaludni. Kilencre már megvacsorázik, a fürdéssel is kész van. Utána villanyoltás. Sokszor rajtakaptam, hogy titokban játszik a laptopon. Azt esténként elkoboztuk.

Akkor a mobilján kezdett játszani. Azt is elvettük. Még az olvasásra is ráfanyalodott a paplan alatt. Most, amikor bemegyünk ellenőrizni, úgy csinál, mint aki mélyen alszik, de látszik a szeme mozgásán, hogy nagyon is ébren van – mesélte egy anyuka. Buriné Tóth Ágotáéknál ellenben nincs gond az elalvással. A szülők úgy szoktatták a most kilencéves kisfiukat és a tizennégy éves lányukat, hogy időben elaludjanak.

– Nálunk valóságos szertartás az elalvás előtti időszak. Este nyolc és negyed kilenc között van villanyoltás. A tévét kikapcsoljuk, csak a kislámpa ég.

Még mindig olvasok elalvás előtt a gyerekeimnek. Most például a képes gyermekbibliát. A kicsi van, hogy már közben elalszik, de a nagyobbik gyermekünk is mondta már másnap, hogy a hangom még hallotta, de már nem tudja, mit olvastam.

Ő nyolc órát alszik, öccse valamivel többet. Pihenten ébrednek. Persze, nálunk is megy az alkudozás, de csak hét végén, meg szünetekben engedünk – tudtuk meg az anyukától. Gyurikné Vass Angéla, egy általános iskolai tanítónő is sok álmos gyerekkel találkozott már az iskolában.

– Talán tizenöt éve még olyan is előfordult, hogy rajzórán kiesett a gyerek kezéből a ceruza, valósággal rázuhant a feje a padra és álomba szenderült. De a közelmúltból is van extrém példám. Egy keveset alvó alsóstól mi, pedagógusok vettük el az energiaitalt. Azzal próbálta ébren tartani magát.

A kialvatlanság nemcsak a kókadozásban jelenik meg, hanem romlik a gyermek tanulmánya, de magatartás- problémákat is okozhat. Ezért is hívjuk fel a szülők figyelmét szülői értekezleteken az időben történő lefekvés fontosságára.

Egyébként azoknál a gyerekeknél, ahol észleltük a problémát és beszéltünk a szülőkkel, ott többnyire változott a helyzet, azóta időben ágyba küldik a gyereküket – mondta Gyurikné Vass Angéla.

Egy kiadós séta is segítheti a nyugodt alvást

A kialvatlan gyerek ingerlékenyebb, feszültebb. A tanulásban sem úgy teljesít. Ha ez az állapot huzamosabb ideig áll fenn, előbb-utóbb szocializációs problémák is jelentkezhetnek – mondta Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus.

– Azt tanácsolom a szülőknek, hogy a gyermekük elalvásának legyen állandó rituáléja. Ez is segíti az elaltatást. Persze, vannak gyerekek, akik magasabb fordulatszámon élik az életüket. Ez nem jelenti azt, hogy hiperaktívak. Nekik arra van szükségük, hogy alvás előtt 2–3 órával jót mozogjanak. Ez lehet akár egy kiadós séta is, együtt a szülővel.

A szakember elmondta, az angolok ötlete jó, az iskola megtalálta a lehetőséget, hogy a szülők szakemberekkel konzultáljanak. A szülőket segíteni kell a problémájuk megoldásában. Nyugaton már nem szégyen pszichológushoz fordulni. Nálunk is szemléletváltozás kellene ezen a téren, hogy stigmatizáció nélkül kérhessenek segítséget.

– Sokszor két-három tanács is elég a szülőknek, hogy a problémákon változtatni tudjanak – mondta Kozma Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!