Közélet

2014.05.11. 09:37

„Ments életeket: moss kezet!” - Orvosok, ápolók bizonyítottak

Az egri kórházban 11 háromtagú csapat mérte össze tudását a kézhigiéné világnapján. Bebizonyították: a megelőzésről szinte mindent tudnak.

Barta Katalin

Az egri Markhot kórházi dolgozók higéniás versenye

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: Moss kezet!” címmel, azóta minden évben május 5-én tartják meg a Kézhigiénés Világnapot. Az idei kiemelten foglalkozott a helyes kézhigiénés gyakorlat szerepével az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában.

Egerben, a Markhot Ferenc Kórházban két fordulós versenyt rendeztek, amelyen minden osztály képviseltette magát egy három-háromtagú csapattal. Az orvosokból és szakdolgozókból álló teamek alaposan felkészültek a versengésre, ám a jó hangulatú elődöntőből mindössze 11 csapat jutott a döntőbe, melynek elméleti kérdéseit, gyakorlati feladatait dr. Maszárovics Zoltán, a kórház higiéniai osztályának főorvosa és az osztályon dolgozó kollégái állították össze. A főorvos érdeklődésünkre közölte: az egri kórházban két éve szerveztek hasonló vetélkedőt. Az idei versenynek főként az volt a célja, no meg az, hogy a közel kétórás versengés kellemes légkörű kikapcsolódást is jelentsen.

A belgyógyászatot a Belesek és a Be(l)szappanozók, a rehabilitációs részleget a Piszkos mancsok, a sebészetet a Nur-Dok nevű csapat képviselte. A tagok elmondták, már az elődöntőn is nagyon jól érezték magukat, s a feladatok megoldása során számos korábban megszerzett és a napi gyakorlatban alkalmazott tudást mélyíthettek el. Végül az intenzív osztály dolgozói teljesítettek a legjobban. Maszárovics főorvostól megtudtuk, hogy a statisztikák szerint minden kézfertőtlenítésre fordított 1 forint 100 forint nyereséget hoz, ezért a kézhigiéné fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A versenyen részt vett ifj. dr. Wernigg Róbert, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megyei szervezetének vezetője is, aki felhívta a figyelmet, hogy a hivatal folyamatosan közzéteszi, terjeszti és oktatja a WHO által rendelkezésre bocsátott szakmai anyagokat, s a világnap alkalmából évente tudományos ülést is tartanak hazánkban. E fórumokon rendszeresen elhangzik: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések világszerte több százmillió pácienst érintenek évente. Az ilyen típusú fertőzések zöme a szennyezett kéz közvetítésével terjed egyik betegről a másikra.

Európában és itthon is az antibiotikum rezisztencia a legnagyobb betegbiztonsági kockázat: világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő a gyógyszereknek ellenálló baktériumok. Az e kórokozók kialakulásában a helytelen, illetve túlzott antibiotikum alkalmazás játszik szerepet. Egy esetleges fertőzés megelőzésében, a terjedés megfékezésében a helyes kézhigiénés gyakorlatnak kiemelt a szerepe.

Bizonyára kevesen tudják, hogy Magyarország európai viszonylatban is érzékeny járványügyi megfigyelő rendszert működtet, ami hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről értesüljünk, ellene tenni tudjunk. E szerint 2012. január 1. és december 31. között több mint 2800 beteget ápoltak kórházban olyan fertőzés miatt, amit multirezisztens kórokozó okozott. A multirezisztens kórokozókkal összefüggésbe hozható fertőzések hasonló – vagy akár súlyosabb – problémát jelentenek az Európai Unió többi tagállamában is.

A helyes kézmosásnak is vannak szabályai

Az első fontos lépés, hogy nedvesítsük be a kezünket. Használjunk folyékony szappant, ez ugyanis higiénikusabb, mint a hagyományos szappan. Dörzsöljük szét alaposan a szappant, legalább 20-30 másodpercig. Majd lehetőleg meleg folyó víz alatt öblítsük le. Akkor voltunk hatékonyak, ha a szappan alaposan felhabosodott. Ha nem, akkor ismételjük meg a műveletet, mert túl piszkos volt a kezünk. Ha már tiszta a kezünk, akkor alaposan töröljük szárazra, lehetőleg papírtörlővel. A folyékony szappanok előnye, hogy mindig „tiszta” adagot kapunk belőlük, ám jó, ha arra is figyelünk, hogy ezek adagolóját is tisztítani kell időnként.
Kepszöveg: A kézmosás a fertőzések megelőzésének legegyszerűbb eszköze. Ezt az egri kórház dolgozói is bebizonyították a minapi versenyükön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!