Közélet

2014.01.29. 14:20

Nem ismernek lehetetlent

Számunkra az az öröm, ha segíthetünk – fogalmazták meg hitvallásukat az Agria Speciális Mentőcsoport tagjai.

Szomszéd Eszter

Az Agria Speciális Mentőcsoport karitatív munkát végez Egerben.

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Felsorolni is nehéz, mennyi mindenből veszik ki részüket évek óta az Agria Speciális Mentőcsoport tagjai. Tűzoltás, műszaki, alpintechnikai, árvízi és állatmentés, eltűnt személy keresése, karitatív tevékenységek, bemutatók, rendezvények biztosítása – címszavakban így foglalhatjuk össze a tevékenységüket, de a legtöbbet talán az árulja el róluk, hogy bármikor segítenek..., ráadásul ingyen és bérmentve. Legtöbbször természetesen Egerben és környékén, de persze, elmennek bárhová az országban, ha szükség van rájuk.

– Nem szeretünk aludni – teszi hozzá az előbbiekhez mosolyogva a csapat vezetője, Kovács József, aki e munkáján túl vezető szerelőként dolgozik Mezőkövesden. Két fia és a párja is csatlakozott már az Agriásokhoz. A hivatalosan 2004 végén alakult csoport nem egyszer pihenés nélkül vág neki a következő napnak, de ezt senki sem bánja közülük, miután őket ez a munka élteti.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Az Agria Speciális Mentők segítenek Márkus László egri mozgássérültnek, hogy első emeleti lakásából lejusson az utcára FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

– Számunkra az az öröm, ha segíthetünk – fogalmazták meg hitvallásukat.

Az önkéntes egyesületben tizenegyen vannak, ám munkájukban több külsős segítő is résztvesz, akik célja, hogy az egy évi próbaidő lejárta után a csoport teljes értékű tagjaivá váljanak. A jelentkezőkkel szemben támasztott elvárások „mindössze” annyi, hogy az illető töltse be a 18. életévét, s érezzen magában kellő elhivatottságot.

A speciális mentők legnagyobb problémája manapság, hogy nincs egy központi hely, ahol tárolhatnák a felszerelésüket – így a két terepjárót, a két csónakot, a kvadot, az utánfutókat, aztán a rengeteg gépet (aggregátort, szivattyút, fűrészt, stb.) –, ami most Kovács József munkahelyén lelt átmeneti otthonra.

És hogy miként is kell elképzelni az Agria Speciális Mentőcsoport tevékenységét? Nos, nincsen nap, hogy ne legyen riasztásuk: a telefon az esti órákban csörög a leggyakrabban. És mivel a tagok közül mindenki rendelkezik állandó munkahellyel (bár van, aki nyugdíjasként dolgozik), segélykéréskor az megy a helyszínre, aki éppen ráér. S valaki mindig ráér..., vagy megoldják, hogy ráérjenek.

Azt mondják, nincsen két egyforma eset. A vezető tartja magánál az „ügyeletes” telefont, s a vonal túlsó végén lévők mindig segítséget kapnak, akár tél van, akár nyár, akár egy árokba csúszott autóról van szó, akár egy eltűnt családtagról, netán egy fán ragadt macskáról... Soha nem utasítanak el senkit. Nemrégiben az egri Deák utcában gallyaztak le egy fát, amely veszélyeztette az arra járókat, annak idején pedig a vörösiszap-katasztrófánál tették a dolgukat, hogy az árvízi védekezésről már ne is beszéljünk.

A hivatalos szervek, azaz a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentők, a polgárőrség és az állatvédők már partnerként tekintenek a speciális mentőkre, s együttműködési megállapodást is kötöttek velük, sokszor véve igénybe a szolgálataikat. Sőt, megesik, hogy csak őket küldik ki egy-egy helyszínre, mert tudják: profi módon képesek megoldani egy-egy problémát.

„Ünnepnap, mikor kimozdulhatok a városba”

Az Agria Speciális Mentőcsoport különleges feladatai közé tartozik például, hogy egy egri mozgáskorlátozottnak, jelesül Márkus Lászlónak segítenek hétről hétre a közlekedésben. – Egy esztendeje vettem fel a kapcsolatot Kovács Józsefékkel, akik az első kérésemre segítő kezet nyújtottak – mesélte László. – Télen hetente egyszer, nyáron többször is levisznek első emeleti lakásomból a kerekes székemmel együtt, hogy elintézhessen ügyes-bajos dolgaimat a városban. Nagyon hálás vagyok ezért, mert a megyénkben nincs még egy olyan csapat, amely segítene rajtam. Egy járóképtelen személy számára ünnep, mikor „kimehet” az emberek közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!