Közélet

2012.11.02. 06:00

Nevelőszülők: pszichésen is alkalmasnak kell lenni

A gyermekvédelemben dolgozó szakemberek álláspontja évek óta az, hogy minden gyermeket megillet(ne) egy szerető, összetartó család.

Barta Katalin

Dr. Jungné Richter Judittal, a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójától megtudjuk: a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek álláspontja évek óta az, hogy minden gyermeket megillet(ne) egy szerető, összetartó család. A nevelőszülők feladata, hogy a hatóságok által az intézetbe beutalt gyermekeket saját háztartásukban gondozzák, neveljék, esetenként vállalva vagyonuk kezelését,  és törvényes képviseletüket – tájékoztat az igazgatónő, majd hozzáteszi: a Heves megyei nevelőszülői hálózatban jelenleg 84 nevelőszülő tevékenykedik, ebből 78 nevelőszülőként és 6 hivatásos nevelőszülőként, összesen 83 nevelőcsaládban. A nevelőcsaládokban 187 gyermekről és fiatal felnőttről gondoskodnak. A hivatásos nevelőszülők munkaviszonyban állnak az intézménnyel.

A nevelőszülők létszáma egyébként folyamatosan változik, hiszen mindig vannak új jelentkezői kérelmek, ugyanakkor vannak a körből kilépők is, akik a megváltozott élethelyzetükre hivatkozva, vagy a nevelés során előforduló problémák miatt mondanak le e tevékenységről.

Nem túl gyakran, de az is előfordul, hogy a nevelőszülő tevékenységével kapcsolatban a látogató szakemberek fogalmaznak meg hiányosságokat, és a gyermek mindenkori érdekét szem előtt tartva kerül ki végül a gyermek a nevelőcsaládból.

A gyermek kihelyezését követően három szakember látogatja rendszeresen a nevelőcsaládokat, és támogatja őket a nevelés során felvetődött kérdésekben. Feltétlenül meg kell említeni, hogy a kihelyezett gyermekek nagy része sérült, vagy testi, érzékszervi, esetleg értelmi fogyatékkal bír, vagy pszichésen sérültek a bekerülést megelőző nehézségek, terhek, a gyakori nélkülözés megélése miatt.  Ez mindenképpen megfelelően felkészült személyeket kíván, akik meg tudnak birkózni a promlémákkal. A nevelőszülők a nap 24 órájában a saját életüket modellként nyújtják a náluk nevelkedő gyermekeknek, családot biztosítanak számukra. Ők azok akik a legfontosabbat adják a családjukból kiemelt gyermekeknek: a szeretetet.

További részletek a Heves Megyei Hírlap pénteki számában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!