Közélet

2014.02.25. 07:09

Olykor milliókkal „húzzák le” a gondozásra szorulókat

Lőrinciben az elmúlt hetekben elszaporodtak az idős emberek sérelmére elkövetett visszaélések. A szakemberek óvatosságra és körültekintésre intenek.

Tari Ottó

Lőrinciben az utóbbi időszakban számos olyan esetről tájékoztatták a helyi szociális ellátó- és gyermekjóléti intézmény vezetőit, amelyek károsultjai kivétel nélkül idős, olykor magatehetetlen, segítségre szoruló emberek voltak. A szociális munkások – nem titkoltan okulásként – három, a napokban megtörtént, jellemző ügyet osztottak meg lapunkkal.

Az első eset kárvallottja egy idős házaspár, mindketten betegek. Évekkel ezelőtt házi segítségnyújtásban és szociális étkezésben is részesültek. Mindig volt valami gondjuk-bajuk, de leginkább attól féltek, hogy mi lesz velük, ha magatehetetlenné válnak. Eltartási szerződésben, idősotthoni elhelyezésben is gondolkodtak; végül „találtak” egy rendszeresen, tehát a hétvégéken is gondozást vállaló hölgyet, később pedig annak a lányát.

Decemberben a házaspár mindkét tagja kórházba került. Miután kiengedték őket, „olyan” állapotban voltak, hogy az intézményvezető felajánlotta az idősotthoni elhelyezést. Az öregek ekkor beszélni kezdtek valakiről, aki vállalná a gondozásukat – cserébe a házukért. Ez a személy hordta az ebédet nekik. Ekkor úgy döntöttek, hogy következő héten bevonulnak az otthonba, ám ez mégsem történt meg, mert január 6-án eltartási szerződést kötöttek egy harmadik személlyel. Január 7-én a néni meghalt, 8-án a bácsi három és fél millió forintot vett ki egy pénzintézetből, 10-én pedig kórházba került.

Ez idő alatt az eltartási szerződést kötő személy barátja engedély nélkül használta az autójukat, a házból pedig különböző dolgokat vittek el, s a pénz is eltűnt. A bácsi, miután kijött a kórházból, gondozó nélkül maradt, mert az beköltözött Hatvanba. Azóta más segít rajta. Most folyamatban van az eltartási szerződés felbontása.

A második történet egy 92 esztendős anyukáról és fogyatékos leányáról szól. Eddig nem volt gond, de hirtelen  meghalt a „lány” férje. A mama elesett, eltörött a csípője, kórházba került, a lánya pedig a felépülés időtartamára beköltözött az idősek otthonába. Miután a néni hazakerült, egy utcabeli kezdett hozzá járni segíteni, havi negyvenezer  forintért. Kértek házi gondozást és szociális étkezést, amit a szociális intézmény biztosított volna is számukra, de az önkéntes segítő – miután rájött, hogy így elveszíti a potya pénzt – lebeszélte őket erről.

A harmadik eset szereplője egy idős bácsi és annak beteg leánya. Kettőjük nyugdíja mintegy 260 ezer forint. Többször járt már náluk a rendőrség, a polgárőrség, a családgondozó, mert a bácsi időnként zavart. A családgondozó mindezt jelezte a gyámhivatalnak, így folyamatban van a gondnokság alá helyezés. Információink szerint itt is „képben van” egy önkéntes segítő, aki felveszi a nyugdíjukat, s ennek fejében ennivalót biztosít számukra. Ő volt az, aki felháborodottan reklamált, hogy a szolgálat nem törődik az időse emberekkel, akiket lassan megesz a kosz. Miután  kiderült, hogy ő veszi fel a pénzüket, az intézmény illetékesei közölték vele, hogy a gondozásért fizetni kell, inkább rendet rakott.

A családsegítőben egyébként arról is értesültek, hogy a bácsi lánya eladott egy házat 17 millió forintért, ami szintén eltűnt. Az önkéntes „segítő” ebben az időszakban házat, autót és egyéb használati tárgyakat vásárolt saját magának.

– Ennél jóval több hasonló, legfeljebb kisebb összegekről szóló esetekről hallunk. Arról nem is beszélve, hogy egyes családok befogadnak jövedelemmel rendelkező, ám lecsúszott embereket, majd lakhatásért, némi élelemért elveszik a pénzüket, olykor a nyugdíjukat – mondta befejezésül Bereczki Judit, a Lőrinci Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény vezetője.

A bizalmatlanság olykor kifizetődő lehet

A Lőrinci Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény munkatársai szerint a baj megelőzhető. Az idős emberek igenis legyenek bizalmatlanok, döntéseik előtt tájékozódjanak – akár jogi tanácsokat is kérhetnek –, ha pedig  megtörtént a baj, azonnal jelezzék a körzeti megbízottnak, a polgárőrségnek vagy a családgondozóknak – közölte Csaja Réka, az intézmény munkatársa. Elmondta: számos módon felhívják a figyelmet az óvatosságra, így időnként szórólapokon közlik a tudnivalókat, s előadásokat tartanak a nyugdíjas klubokban. A településen működik házi segítségnyújtás, a szépkorúak azt is igénybe vehetik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!