Közélet

2016.11.14. 08:41

Orvoshiány nincs, mégis keresnek orvosokat

Vészesen csökken Magyarországon az orvosok és az ápolók száma az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adatai szerint.

Munkatársainktól

Megkérdeztük, megyénk kórházaiban mi a helyzet. Az igazgatók szűkszavú válaszaiból nem jutottunk sokkal közelebb az igazsághoz, ám kigyűjtöttük: Egerben, Gyöngyösön, illetve Hatvanban milyen szakembereket keresnek bárki által elérhető formában a kórházak weboldalain.

E szerint a helyzet Heves megyében is hasonlatos lehet az országoshoz. Az egri Markhot Ferenc Kórház honlapján jelenleg ugyanis tizennyolc szakorvosi állás hirdetése lelhető fel, de rezidensi állások, asszisztensi pozíciók is vannak a hirdetések között szép számmal. Hatvanban sincs sokkal kevesebb pályázat az Albert Schweitzer Kórház weboldalának tanúsága szerint. Ott kilenc szakorvosnak tudnának azonnali kezdéssel munkát adni, legalábbis akkor, ha aktuális az intézményi honlap. Ugyanilyen adatok alapján Gyöngyösön, a Bugát Pál Kórházban négy szakterület orvosa állhatna munkába azonnali kezdéssel.


Álláspályázat jócskán akad a megyebeli kórházak honlapjain, van-e elég szakorvos?

„Van-e olyan terület, ahová hosszabb ideje keresnek szakorvost, ápolót? Jelenleg milyen egészségszakmai álláspályázataik érvényesek? Mikortól, mely területen alkalmaznák a jelentkezőket? Intézményi szinten melyek azok a területek, ahol akár azonnali kezdéssel keresnek szakembert? Jelent-e problémát a hiányzó orvosok, ápolók munkájának ellátása? Ha igen, hogyan oldják meg?” Ezeket a kérdéseket küldtük el a napokban a Heves megyében működő három kórház: az egri Markhot Ferenc, a gyöngyösi Bugát Pál és a hatvani Albert Schweitzer kórház igazgatóinak. Gyöngyösön későbbre ígértek választ, Egerből és Hatvanból érkezett ugyan reagálás érdeklődésünkre, ám azok igen szűkszavúak.

„Az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben a biztonságos betegellátás folyamatosan megoldott. Ellátásszervezési problémák nem merülnek fel.” Ezt a két mondatot dr. Stankovics Éva, a hatvani gyógyintézmény vezetője küldte kérdéseinkre. Az egri kórház vezetője még ennél is rövidebbre fogta. Dr. Vácity József ennyit írt: „a felvetett kérdésnek az egri kórház relációjában nincs napi aktualitása”. Ezek szerint a megye e két kórházában minden rendben van. De lássuk, mit mutatnak az intézmények honlapjain bárki számára hozzáférhető álláspályázatok.

Az egri Markhot Ferenc Kórház honlapján közöltek szerint jelenleg fül-orr-gégészt, gasztroenterológust, patológust, gyógyszerész-szakgyógyszerészt, gyógyszerészeti szakasszisztenst, két műtős szakasszisztenst, aneszteziológiai szakasszisztenst, aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvost, szülész-nőgyógyászt, dietetikust, radiológust, traumatológust, bőrgyógyászt, gyermekgyógyászt, kardiológust, nefrológust, urológust, belgyógyászt, oxyológust, illetve a sürgősségi orvostanból szakvizsgázott szakorvost keresnek. De van fönn álláspályázat betegszállítók számára is a honlapon, s tizenhárom területen rezidensi pozíciókat is hirdetnek. Legalábbis a honlapon november elején ez látható.

Hasonló adatokat találtunk a hatvani Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézet honlapján. Ott aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosnak, belgyógyásznak, gyermekgyógyásznak, mozgásszervi rehabilitációs szakorvorsnak, neurológusnak, radiológusnak, sebésznek, szülész-nőgyógyásznak, illetve traumatológusnak tudnának állást adni. A honlapon közzétett információk szerint az állások „a pályázatok elbírálás után azonnal betölthetők”. Ugyancsak Hatvanban OKJ ápolót, diplomás ápolót, sürgősségi szakápolót, mentőtisztet és gyógytornászt is keresnek a kórház weboldalának tanúsága szerint.

Mivel részletező kérdéseinkre konkrét válaszokat nem kaptunk, nem lehetünk biztosak abban, hogy az interneten olvasható álláspályázatok aktuálisak, de tény, hogy valamennyit ott találta a honlapokon az, aki november második hetében odakattintott.

A gyöngyösi kórház vezetői későbbre ígérték kérdéseink megválaszolását, ám azért, hogy addig is képbe kerüljünk, az ő internetes oldalukon is körülnéztünk. Ezt találtuk:

„A gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója a megnövekedett feladatok ellátása érdekében munkatársat keres: belgyógyász, szemész, fül-orr-gégész szakorvos és aneszteziológus asszisztens személyében. A gyöngyösi Bugát Pál Kórház fekvőbeteg osztályokra keres ápolókat, klinikai szakápolókat, diplomás ápolókat. Pályakezdők jelentkezését is várjuk. Az állások azonnal betölthetők.”

A Mofettába hiába keresnek szakorvost

Mátraderecskén a Mofettába keresnek jó ideje belgyógyász végzettségű szakorvost. A gyógykomplexum igazgatója, Szőnyiné Tóth Zsuzsanna elmondta, a kezelésekhez szükséges kötelező orvosi vizsgálatokat jelenleg a település korábbi háziorvosa végzi, aki viszont miután betöltötte a 76. életévét, szeretne már végre pihenni. A pályázatot számos fórumon megjelentették, ám annak ellenére, hogy szolgálati lakást, szép fizetést, jó munkafeltételeket ajánlanak, komoly érdeklődés egyelőre nincs a posztra. Márpedig a szakemberre égető szükség lenne, hiszen egyre többen fedezik fel a gyógygáz-kúrák áldásos hatását, s évente legalább 30 ezer kezelést végeznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!