Közélet

2012.11.30. 07:13

SZETA: lehetetlen helyzetbe kerülnek a gyerekek

Eger a jövőben nem kívánja a Gyermekek Átmeneti Otthona működését támogatni. A közgyűlésen az előterjesztés parázs vitát váltott ki.

B. K.

Közel félszáz napirendi pont várt az egri városi képviselőkre csütörtökön. Igazán parázs vitát váltott ki a kistérségi munkaszervezet átszervezéséről szóló előterjesztés. Mint arról lapunkban beszámoltunk: az anyagban a jövő évi feladatok között a gyermekek átmeneti otthonának működtetése helyett helyettes szülői hálózat létrehozása szerepel, aminek értelmében az év végén bezárják az intézményt. A téma kapcsán Pál György (MSZP) úgy fogalmazott: kötelező feladatot nem teljesít így Eger.

Habis László (Fidesz-KDNP-ELE) válaszában kifejtette: az otthont egy megbízott szervezet látta el, az utóbbi esztendőkben többször felmerült, hogy felbontják a szerződést. A polgármester hozzátette, több megoldási javaslatot dolgoztak ki, ezek egyike, hogy helyettes szülői hálózatot vonnak be a feladatellátásba. Dr. Csarnó Ákos (LMP) jelezte: törvényi előírás, hogy 20 ezer fő fölött városban kötelező fenntartani gyermekek átmeneti otthonát, mi több, a Eger Alapokmányában is kötelezően ellátandó feladatként szerepel a működtetés. Martonné Adler Ildikó (Fidesz-KDNP) úgy látta, hogy a jelenleginél egy méltóbb, színvonalasabb intézményt kellene létrehozni. A vita végén Habis László úgy fogalmazott, valóban el kell látni a feladatot, de nem társulási formában, most pedig arról döntenek.

A november 29-ei közgyűlés online tudósítását itt olvashatja, ahol megtudhatja, hogyan döntöttek az ügyben a képviselők.

Dr. Farkas Zsuzsanna, a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa (SZETA), kuratóriumi elnöke arra hívta fel a figyelmet: a Felnémeten működő Gyermekek Átmeneti Otthonát januártól nem kívánja tovább működtetni a város, dacára annak, hogy a gyermekvédelmi törvény alapján minden 20 ezer fő fölötti településnek fent kell tartania ilyen intézményt. A szakember szerint nem lehet ilyen módon felmondani a szerződést. Ezzel nem csak a gyermekek, de az ott dolgozók is lehetetlen helyzetbe kerülnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!