katasztrófavédelem

2020.03.03. 09:20

Ünnepi megemlékezést tartottak Heves megye tűzoltói a Polgári Védelem Napján

A természet és ember által okozott katasztrófák bárhol, bármikor előfordulhatnak – hívta fel a figyelmet beszédében Székely Tamás tűzoltó alezredes.

Heol

Polgári Védelem Napján tartott megemlékezést a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Forrás: HMKI

Fotó: Nagy Csaba tű fhdgy.

Ünnepi megemlékezést tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Polgári Védelem Napja alkalmából. A rendezvényen jelen voltak a Heves megyei katasztrófavédelem vezetői, a katasztrófavédelmi kirendeltségek polgári védelmi szakterületének munkatársai, valamint a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség képviseletében Nagy Sándor nyugállományú polgári védelmi ezredes, a szövetség elnöke.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint, az ünnepi megemlékezésen először Plachi Péter tűzoltó ezredes, megyei igazgatóhelyettes mondott köszöntő beszédet. Kiemelte, hogy 1992-ben határoztak arról, hogy március 1-ét a Nemzetközi Polgári Védelem Napjává nyilvánítják, ehhez a kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott, így március 1. hazánkban egyúttal a Magyar Polgári Védelem Napja is. Már húsz éve, hogy a polgári védelem a katasztrófavédelem egyik alappillére.

Polgári Védelem Napján tartott megemlékezést a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotó: Nagy Csaba tű fhdgy. / HMKI

Ezt követően Székely Tamás tűzoltó alezredes, a megyei védelmi bizottság titkárhelyettese tartotta meg ünnepi beszédét. Az alezredes elmondta, hogy a természet és ember által okozott katasztrófák bárhol, bármikor előfordulhatnak, gazdasági és környezeti károkat okozva, de akár az emberi életet is fenyegetve. Az emberi tevékenységek által okozott „technikai” vagy „mesterséges” katasztrófáknál hangsúlyozni kell a katasztrófák kialakulásában szerepet játszó, egyre összetettebb emberi tevékenységek szerepét. A katasztrófavédelem, azon belül a polgári védelmi feladata az, hogy mindezen fenyegetettségre konkrét lépésekkel tudjon, tudjunk reagálni, ezért minden fejlett ország nemzeti biztonságának alapvető eleme kell, hogy legyen.

A katasztrófák elleni védekezésért mindenekelőtt az erre létrehozott hivatásos szervezet a felelős, de társadalmi együttműködés nélkül nehéz hosszú távú eredményeket elérni – hangsúlyozta beszédében Nagy Sándor nyugállományú polgári védelmi ezredes.

– A kockázatok évről évre változnak, a kihívás globális és akkor tudunk erre a mindent átfogó fenyegetettségre megfelelően reagálni, ha mi is ugyanilyen módon együtt cselekszünk – emelte ki Nagy Sándor. – Ezt szem előtt tartva a katasztrófavédelem polgári védelmi területén tevékenykedő kollégák, a magyar állampolgárokkal együtt alakítják a magyar polgári védelem jövőjét. Éppen ezért, a polgári védelem világnapja alkalmából őszinte nagyrabecsüléssel kell felnézni és köszönteni azokat, akik ebben a közös munkában a mindennapjaink részeként vannak jelen.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a Polgári Védelmi Nap alkalmából tartott ünnepségen előléptetésre és főigazgatói emléktárgy átadására is sor került.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő szolgálati tevékenysége, életútja elismeréséül a Polgári Védelem Napja alkalmából soron kívül előléptette nyugállományú tűzoltó ezredessé, Bedák T. Zoltán nyugállományú polgári védelmi alezredest.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója a katasztrófavédelem munkájának segítése, támogatása érdekében kifejtett, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Polgári Védelem Napja alkalmából főigazgatói ajándéktárgyat adományozott Magyar Attila Eger MJV közbiztonsági referensének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!