Ukrán válság

2024.09.15. 10:54

Orosz külügyminiszter-helyettes: brutális következményei lesznek a nyugati döntésnek

935. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katona egy 155 mm-es tüzérségi lövedékeket visz

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Diego Herrera Carcedo

Ukrán elnök: Oroszország több mint nyolcszáz légibombát dobott Ukrajnára egy hét alatt

Oroszország egy hét leforgása alatt mintegy harminc darab különböző típusú rakétát, több mint nyolcszáz irányított légibombát és csaknem háromszáz csapásmérő drónt vetett be Ukrajna ellen - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Facebookon. 

Az államfő helyszíni fotókból összeállított videofelvételt is közzétett a csapások következményeiről. 

„Ukrajnának erős támogatásra van szüksége partnereitől emberéletek megmentése érdekében, az orosz terror ellen: légvédelemre, nagy hatótávolságú fegyverekre, katonáink támogatására, mindenre, ami arra készteti Oroszországot, hogy véget vessen ennek a háborúnak" 

- írta bejegyzésében Zelenszkij.

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter az X-en sürgette Ukrajna szövetségeseit, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetései ellenére erősítsék meg Kijev melletti támogatásukat. Putyin fenyegetései a miniszter szerint "nem működnek". „2022 tavaszán Putyin sosem tapasztalt következményekre figyelmeztetett, ha a Nyugat fegyverekkel látja el Ukrajnát, de semmit sem tett, miután Ukrajna megkapta a védekezéshez szükséges fegyvereket" - emlékeztetett Szibiha, hozzátéve, hogy hasonló retorikát sokszor hangoztattak Moszkvában az elmúlt években. 

A miniszter kiemelte, hogy Putyin a NATO-bővítés miatt is következményekkel fenyegetőzött, de nem tett semmit, amikor Finnország és Svédország csatlakozott a NATO-hoz. 

Szibiha rámutatott még arra is, hogy minden fenyegetés ellenére Putyin nem tett semmit azután sem, amikor Ukrajna megkapta az F-16-os vadászgépeket. „Minden alkalommal, amikor Putyin erővel szembesül, meghátrál, és megtalálja a módját, hogyan magyarázza ezt meg saját népének" - jelentette ki az ukrán tárcavezető.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz elnök csütörtökön azt mondta, 

ha Ukrajna nyugati rakétákkal támadhatja meg Oroszországot, az a NATO-országok és az európai országok közvetlen részvételét jelenti az ukrajnai háborúban.

Az ukrán légierő közölte, hogy vasárnapra virradóra megsemmisítettek az ország légterében egy H-59-es orosz rakétát és tíz csapásmérő drónt.

A déli Herszon megyei kormányzói hivatal arról tájékoztatott, hogy orosz támadások következtében vasárnap két ember halt meg és hét másik megsebesült a régióban. Az orosz erők eltaláltak egyebek mellett egy infrastrukturális létesítményt, egy oktatási és egy egészségügyi intézményt és számos lakóházat.

Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az éjjel az orosz erők két légibombával mértek csapást Harkiv városára. Az egyik egy orvosi rendelőben, a másik egy oktatási intézmény épületében okozott károkat.

Később Ihor Terehov, Harkiv polgármestere közölte, hogy az orosz erők nap közben légibombákkal mértek csapást a megyeszékhelyű városra, és eltaláltak egy sokszintes lakóházat. Az eddigi adatok szerint 41-en sebesültek meg, köztük négy gyerek. A polgármester közlése szerint a becsapódás a tizedik emeleten történt, négy szinten, a kilencediktől a tizenkettedikig omlott be a ház és terjedt szét a tűz. 

Zelenszkij az újabb bombatámadás nyomán ismételten határozott és erőteljes döntésekre sürgette országa nyugati partnereit.

Ivan Fedorov Zaporizzsja megyei kormányzó közölte, hogy a régióban az elmúlt napban három helyi lakos halt meg orosz támadások következtében.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 634 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 23 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 85 drónt.

Három harci gép lelövéséről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Lelőtt az orosz légierő két Szu-27-es, a légvédelem pedig egy MiG-29-es repülőgépet az elmúlt nap folyamán - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.
Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. Donyeckben 17-ben, Kurszk megyében pedig négyben nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások és támadások számát. Az utóbbi régióból hat meghiúsított hatásértési kísérletről is említést tett a moszkvai katonai tárca.

A „különleges hadművelet" övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 2200 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszk irányában pedig több mint háromszáz.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy külföldi fegyvereket szállító vasúti szerelvényt, egy rakétatüzérségi fegyver- és kilenc tábori lőszerraktárt, légi és tengeri drónok több tárhelyét, egy hadműveleti taktikai rakéták alkatrészeit gyártó műhelyt, két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, hét páncélozott harcjárművet, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és öt vontatott tarackot, négy francia HAMMER irányított légibombát, egy HIMARS-rakétát, valamint 55 drónt, közülük 22-t a „különleges hadművelet" övezetén kívül.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betörő ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között három harckocsit és 19 páncélozott harcjárművet veszítettek. A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében

 az ukrán fél az augusztus 6-án indított támadás során több mint 13 400 embert, 113 harckocsit, 44 gyalogsági harcjárművet, 91 páncélozott személyszállító járművet, 718 páncélozott harcjárművet, 431 gépkocsit, 96 tüzérségi löveget és 26 sorozatvetőt veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Razumnoje községben egy civilt megsebesítettek egy lelőtt pilóta nélküli repülőszerkezet darabja.

Orosz üzenet a Nyugatnak, brutális válaszcsapás következik

A külügyminiszter-helyettes szerint Oroszország tudja, hogy a Nyugat már meghozta a döntést, s engedélyezi Kijevnek, hogy orosz belső területeket támadjon. Az orosz politikus szerint ennek brutális következményei lesznek – számol be róla a Magyar Nemzet.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak nyilatkozva elmondta, az Egyesült Államok lehetővé teszi Kijevnek, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel csapjon le mélyen az orosz területekre. Moszkva válasza erre brutális lesz – tette hozzá.

A washingtoni, londoni és más helyszíneken lévő ellenfelek egyértelműen alábecsülik annak a játéknak a veszélyét, amelyet továbbra is játszanak

– mondta Rjabkov.

A cikk folytatása ITT érhető el.

ORFK: több mint 15 500-an érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 6237-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9318-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában