Foglalkoztatás

3 órája

Nagy Márton: a gyors bérkonvergencia a kormány egyik új gazdaságpolitikai célkitűzése

A jövő évtől 3–6 százalék között alakulhat a GDP növekedési üteme, ehhez társul a gazdasági növekedésen alapuló gyors bérkonvergencia, ami a kormány egyik új gazdaságpolitikai célkitűzése – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken az Év Felelős Foglalkoztatója díjátadón Budapesten.

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nagy Márton közölte, idén a gazdasági növekedés elsősorban a német gazdaság mélyrepülése – ami főként a járműipart érinti –, valamint a belföldi fogyasztás alakulása miatt nem olyan lesz, mint gondolták. Az idén a harmadik negyedévben minimális, a negyedik negyedévben 1-2 százalékos növekedést tud majd felmutatni a magyar GDP. 

A nagy ugrás 2025 első negyedévében következik be, amikortól kezdve a gazdaság növekedési üteme belép a 3–6 százalékos kategóriába.

Hozzátette: 

gazdasági növekedésre van szükség a kormány új gazdaságpolitikai céljainak eléréséhez, amelyek között szerepel, hogy 2028-ra a minimálbér 1000 euróra, a bruttó átlagkereset 1 millió forintra emelkedjen.

Nagy Márton rámutatott, hogy a kormány támogatja a munkáltatók és a munkavállalók megegyezését, amelynek értelmében a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára fogják emelni a minimálbért 2027-re. Ez azt jelenti, hogy 

a jelenlegi 266 800 forintos minimálbér 2027. január elsejével 374 800 forintra emelkedhet. Egy évvel később a minimálbér várható értéke elérheti a 419 815 forintot, ami több mint 1000 euró.

Ehhez hasonlóan felvázolta a bruttó átlagkereset mozgását is, ami a mostani 651 147 forintról 2027-re 878 549 forintra növekedhet, 2028-ra pedig várhatóan meghaladja a 970 ezer forintot.

A miniszter kiemelte, a munkavállalók és a munkáltatók közötti hároméves bérmegállapodás kitűzése mellett a növekedésen alapuló gyors bérkonvergencia megvalósítását segíti a munkáshitel elindítása, a családi adókedvezmény megduplázása és az infláció alacsonyan tartása is.

Arra is kitért, hogy fenn kell tartani a munka alapú gazdaságot és meg kell védeni annak eredményeit. Ezek között említette, hogy a koronavírus-járvány és az energiaválság ellenére folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma.

Egyúttal jelezte, a kormány továbbra is a munkaerőpiaci tartalékok és ezáltal az inaktívak felkutatására, valamint a foglalkoztatás növelésére törekszik.

Utóbbi kapcsán fontos célkitűzés, hogy 

a 20–64 évesek körében a mostani 81,4 százalékos foglalkoztatási rátát 2030-ra 85 százalékra akarják emelni. „Erre minden esély megvan” – mondta a miniszter.

Almási Erzsébet, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezetője az eseményen elmondta, hogy a kiemelkedő és példaértékű munkát végző foglalkoztatókat ismerik el a felelős foglalkoztatóknak járó díjjal. Az év felelős foglalkoztatója programba idén 168-an pályáztak.

A 2024-es év felelős foglalkoztatója pályázaton a kisvállalkozások közül a Neocons Zrt., a középvállalkozásoknál a FRAISA Hungary Kft. végzett az első helyen. A nagyvállalatok I. kategóriájában a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő, a Nagyvállalatok II. kategóriájában pedig a budapesti székhelyű 4iG Nyrt. lett a győztes. Az egyéb gazdálkodási szervezetek kategóriában az első helyezést az EDC Debrecen Nonprofit Kft. szerezte meg. A díjazottak az elismerést Fónagy Jánostól, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkárától vehették át.

Az NGM még májusban jelentette be, hogy idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. Az év felelős foglalkoztatója pályázatát, amely elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is. A szervezetek pályázhatnak – többek között – a munka-magánélet közti egyensúly, közösségépítés, csapatépítés, képzés, kompetenciafejlesztés, egészségmegőrzés, tehetséggondozás, munkahelyi környezet, társadalmi szerepvállalás terén, továbbá minden olyan tevékenységgel, amelyek egyértelműen felelős foglalkoztatási célt valósítanak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában