Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia

2024.06.06. 12:38

Felvidéki mesemondók vetélkedtek Gombaszögön

Harmadik alkalommal volt otthona Gombaszög az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenynek, amelyre június 3-án és 4-én tizennegyedik alkalommal kerítettek sort. A rendezvényt a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szervezte, szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia volt. A kétnapos találkozót Varga Norbert, az esemény szakmai felelőse értékelte.

MW

Egy ifjú mesemondó a gombaszögi mesés napokon

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat

Fotó: Farkas József

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg Felvidéken az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt. A közép-szlovákiai Gombaszög harmadik alkalommal szolgál helyszínéül a szlovákiai magyarság legjelentősebb, a Kárpát-medence egyik legnagyobb mesemondó találkozójának – tájékoztatott a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia

A találkozót iskolai és területi elődöntők előzték meg, az utóbbiak nyolc helyszínén 438 versenyző mutathatta be tudását. Az országos döntőbe 77 versenyző került be.

A verseny színvonala egyre magasabb: a versenyzők legjavának e megmérettetés már nemcsak célként, hanem eszközként szerepelt. 

Hallgatóságból és mesemondókból sem volt hiány a kétnapos találkozón
Fotó: Farkas József / Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia

A kapcsolatteremtés és a véleménycsere különösképpen fontos volt a résztvevők számára. Ennek nyomán e nagy múltú verseny már komoly szakmai fórummá is fejlődött. 

Folyamatosan érzékelhető az a jelenség, hogy a mesét mondó gyerekekből már mesemondó fiatalok váltak

 – értékelte a mesés napokat Varga Norbert, az esemény szakmai felelőse. 

A hagyományos mesemondó stílust egyre több felkészítő és versenyző érzi a sajátjának, így számos olyan szakmai kérdésről, problémáról már nem kell szót ejteni, amik az előző évek során hibaként felvetődtek. Külön öröm számunkra, hogy a Zoborvidékről több mesemondó is érkezett, s az egyiküket a Ma7 médiacsalád díjával, egy kisfilm elkészítésével és bemutatásával is jutalmazhattuk

– summázta.

 

A szervező elmondása szerint a verseny – már az öt kategóriában indulók nagy számának is köszönhetően – nem vált belterjessé, megőrizte nyitottságát. 

Természetesen minden hasonló rendezvénynek megvannak a visszatérő szereplői, de mind a felkészítők, mind pedig a versenyzők táborában folyamatosan újul meg a találkozó. A felkészítő tanárok és a döntnökök is jelentősen profitálnak e vetélkedőkből, hiszen visszajelzést kapnak az eddig végzett munkájukról. Ezt szolgálta az az egyórás szakmai értékelés is, aminek keretében a zsűri tagjai azokat a szakmai kérdéseket boncolgatták, amik a jövőben hathatósan segíthetik a felkészülést.  
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!