Időjárás

2024.07.30. 17:00

Mínusz 6 Celsius volt a Bükkben

Napról napra hidegebb van a töbörben.

Molnár Helga

Az idei nyár eddigi leghidegebb hajnala a fennsíkon, írták ezt a Bükkből hétfőn reggel, ám kedden újra ezt kell mondani. A hétfő hajnali (mínusz 3,7 Celsius fok) után ma hajnalban, mínusz 5,9 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által monitorozott bükk-fennsíki Mohos-töbörben (felszín felett 2 méterrel rögzítve) – írta az intézet közösségi oldalán.

Wind,And,Cold,Weather.,Woman,Wearing,Coat,,Scarf,And,Knit, fagy, hideg, szél
Nyári fagyot mértek a Mohos-töbörben
Megvolt az eddigi leghidegebb reggel aidén nyáron a Bükkben (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Ez az érték csupán három tizeddel magasabb mint az eddigi három végigmért nyár alatt rögzített abszolút nyári legalacsonyabb hőmérséklet. A hétfői hidegfront után a Kárpát-medencében nyugalomba jutó, hűvösebb, szárazabb légtömegek jó alapot adtak egy kifejezetten hideg reggelnek a régióban. Az éjszaka első felében még lengedezett a szél, és a felhőzet is bezavart a zavartalan kisugárzási körülmények létrejöttébe a fennsík felett. Így, bár már este 6 fele megindult a hideg levegő csapdázódása, a késő éjszakai órákban csökkent, majd újra felgyorsult a hőmérsékletcsökkenés. Összességében azonban érvényesülni tudott a Mohos-töbör mikroklímarendszere, melynek eredménye a ma hajnali mínusz 5,9 Celsius fokos legalacsonyabb hőmérséklet, a hétfőihez hasonlóan reggel 5 óra 30-kor. A kontextus végett, ez az érték bár nem példanélküli, de töbör viszonylatban sem gyakori. Ezzel az idei nyár kilencedig fagyos napján vagyunk túl a Mohos-töbör viszonylatában.

A Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben is nagyon hideg, mínusz 2,8 Celsius fokos érték mellett állt be a legalacsonyabb hőmérséklet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!