Időjárás

2024.07.29. 17:38

Fagyos reggel virradt a Bükkben

A Bükkben ezúttal több helyen is fagyott.

Molnár Helga

Az idei nyár eddigi leghidegebb reggelére ébredtünk hétfőn a Bükk-fennsíkon, a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3,7 Celsius fok volt a Mohos-töbörben – osztották meg közösségi oldalukon.

Frozen,Green,Grass,,Frost,In,Spring.,Cold,And,Crisp,Morning. Fagyos reggel virradt a Bükkben
Fagyos reggel virradt a Bükkben (Illusztráció) 
Forrás:  Shutterstock

Vasárnap délután 3 környékén még 30,1 Celsius fokon tetőzött a hőmérséklet, innen pedig fagypont alá zuhant a 2 méteren mért léghőmérséklet a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által monitorozott Mohos-töbörben. Az időjárási helyzet egy meglehetősen összetett lefutású hőmérsékleti görbét eredményezett. A Kárpát-medence térsége a délelőtt folyamán még anticiklonális hatás alatt állt, kánikulába illő országos maximumokkal, és nem volt ez másképp a fennsíkon sem, ahol hőségnapot regisztrált az állomás.

A délután folyamán egy gyors mozgású hidegfront haladt át az országon, kevés helyen okozva csapadékot, nyomában több fokkal hűvösebb levegő érkezett és jutott nyugalomba térségünkben. Így lassú hőmérsékletcsökkenés indult meg a fennsík térségében is. A naplementét követően a front elhaladtával nyugalomba jutó légtömegek hatásaként a fennsík felett kedvező kisugárzási körülmények jöttek létre. Lassan elállt a szél, kitisztult az ég és a fennsík töbreiben megkezdődött a hőmérséklet zuhanása. A hőmérséklet csökkenés 5 óra 30-kor érte el mélypontját, ahol az idei nyár eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét produkálva, mínusz 3,7 Celsius fokon állt be a napi legkisebb hőmérséklet.

Szintén fagypont alá csökkent a léghőmérséklet a Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben. Ott mínusz 1,1 Celsius fokon állt be a napi legalacsonyabb hőmérséklet. Így elmondható, hogy a fennsíkon több ponton is fagyott, és jóval kiterjedtebb területen, mint ahol mérések zajlanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában