Munkában a tűzoltók

2019.09.27. 10:38

Mentést gyakoroltak megyénk lánglovagjai a Bükkben

Felkészítő gyakorlatot szervezett a héten a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Bükk-hegységben Szilvásvárad település felé eső részén.

Heol

A gyakorlaton személyek felkutatását és mentését gyakorolták a lánglovagok. A feltételezés szerint egy gyerekcsoport kirándulni indult a Bükkben, az eső miatt csúszóssá vált útról letértek, majd az erdőben eltévedtek. A sziklás részen egy gyermek megsérült és nem tudott továbbmenni. A megrémült gyermekek segítséget kértek a 112-es segélyhívó számon, a segélyhíváskor egyikük telefonjáról a GPS koordinátáikat is meg tudták adni – írja a Heves Megyei Katasztrófavédelem.

A helyszínre a gyakorlatterv alapján a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot, az egri hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati és önkéntes továbbá a szilvásváradi önkéntes tűzoltókat és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoportot riasztották. Az egységek a leírások és kapott koordináták alapján behatárolták a lehetséges helyszínt, majd három gépjárművel elkezdték megközelíteni a bajbajutottakat. A műveletirányítás szakemberei folyamatosan követték a mentést végző tűzoltók helyzetét és a GPS koordináták alapján az eltévedt gyermekek felé irányították őket. Végül gyalogosan közelítették meg a pontos helyszínt, ahol megtalálták a bajba jutott csoportot. A sérültet hordágyon hozták le a meredek hegyoldalon, majd átadták a mentőknek.

Hasonló esethez már több alkalommal is kérték a tűzoltók segítségét. A gyakorlat hozzájárult ahhoz, hogy egy eset során a kivonuló egységek rutinszerűen hajtsák végre a mentési feladatokat, kellő tájékozódási ismeretekre tegyenek szert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!