Tárgyalási előzetes

2024.06.24. 09:11

Vasvilla és vascsövek lesznek az e heti büntetőperek fő elkövetési eszközei

Vármegyénk bíróságainak tárgyalási jegyzékében ismét találhatóak olyan büntetőperek, amelyek felkelthetik olvasóink érdeklődését. Az Egri Törvényszék például emberölés bűntettének kísérlete ügyében tart tárgyalást, de két járásbíróságon is felfegyverkezve elkövetett garázdaság vádjával állnak bíróság előtt a "rosszfiúk".

Sike Sándor

Az emberölés bűntettének kísérlete és más  bűncselekmény miatt a törvényszék hétfőn tart tárgyalást, az ügy terheltje S. J. a Heves Vármegyei Főügyészség vádirata szerint távoli ismerőse az elsőrendű sértettnek. A bűncselekmény tanúja – közös ismerősük – korábban  évekig a sértett élettársa volt, majd a szakításuk után a vádlottal létesített  párkapcsolatot. 

Az új párt választó nő miatt a vádlott és a sértett konfliktusban álltak,  ellenszenvet éreztek egymás iránt – fogalmaz "finoman" a vádirat. Az emberölési kísérletig jutó cselekmény úgy történt, hogy a korábbi párját elveszítő férfi otthonában italozott ő és a cselekmény másodrendű sértettje, amikor megjelent ott a vádlott és az egykori pár, a tanú. S. J.-nél egy 1,5 méter hosszú vascső is volt, amivel „Megöllek!” felkiáltás kíséretében bántalmazta előbb az első-, majd a másodrendű sértettet
Az egykori élettárs a bántalmazás következtében 8 napon túl, ivócimborája 8 napon belül  gyógyuló sérülést szenvedett el.

Előkészítő ülés lesz viszont – ugyancsak hétfőn – a Füzesabonyi Járásbíróságon: H. Z. ügyében, akivel szemben felfegyverkezve elkövetett  garázdaság bűntette és más  bűncselekmény miatt emelt vádat a járási ügyészség.

A vádirat lényege: H. egy autópályán haladt a tulajdonát képező gépjárművel, majd közlekedési  konfliktusba keveredett egy másik gépkocsi és utánfutó tréler vezetőjével. A vádlott  vezetés közben hangosan átkiabált a másik gépkocsiba, szidalmazta és számonkérte  annak vezetőjét, a sértettet. Megegyeztek, hogy mindketten letérnek az autópályáról, és egy parkoló részében le is álltak.  

A vádlott kiszállt a gépjárművéből és egy fémrúddal a kezében odaszaladt a sértett  gépkocsijához, és követelte, hogy ő is szálljon ki. A sértett ennek nem tett eleget,  mire a vádlott hangosan szitkozódva a fémrúddal több ízben ráütött a sértett által  leparkolt gépjárműre, illetve annak kilincsét rángatta, minek következtében a  gépjármű több helyen megrongálódott. 

Ugyanilyen váddal – felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és más  bűncselekmény – kedden is lesz ülés, de ez már tárgyalás a Füzesabonyi Járásbíróságon B. M. és  társai ellen.

A történet röviden, ami miatt bíróság előtt kell felelnie három embernek is: az első- és harmadrendű vádlottak egy esti órán megjelentek a két sértett, egy férfi és az élettársa által lakott ingatlannál, ahol B. M. elkezdett kiabálni, és  közben a kerítés kapuját rázta. A kiabálásra felfigyelve a sértettek kimentek a porta udvarára, és távozásra hívták fel a vádlottakat, azonban ők ennek nem tettek eleget. 

A sértettek kimentek az utcára és ismét felszólították a vádlottakat, hogy "húzzanak el". Ekkor harmadrendű vádlott odalépett az elsőrendű sértetthez és őt két alkalommal ökölbe szorított kézzel arcon ütötte. Az újabb támadás elhárítása végett az élettárs, a másik sértett az ököllel erősködő vádlottat meglökte, majd mind a ketten a földre estek, ahol dulakodni  kezdtek.  

Rövid idő elteltével az elsőrendű terhelt, kezében egy vasvillával, a harmadrendű, valamint a hozzájuk csatlakozott másodrendű vádlott egy-egy vascsővel a kézben visszatértek a helyszínre. B. M. a másodrandű sértettet, a kerítésen átnyúlva, egy alkalommal a vasvillával fejen ütötte, majd  bement az ingatlan udvarára, ahol még többször fejen ütötte a vasvillával a sértettet. 

Eközben a másodrendű vádlott is – az utcáról, a kerítésen átnyúlva – több alkalommal a nála  lévő vascsővel fejen ütötte a sértettet. A hivatlan "vendégek" ezután távoztak a helyszínről. A sértettek a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek el – rögzíti a vádirat.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!