Három évtized

2024.08.25. 15:25

A legfontosabb, hogy minden tűzoltó épségben hazatérjen, vallja Dobre Attila

Attila számos alkalommal részesült dicséretben.

Molnár Helga

Dobre Attila tűzoltó alezredes

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Megjelent a Katasztrófavédelem című magazin aktuális száma, amely ezúttal is megszólaltat egy Heves vármegyei tűzoltót. Dobre Attila tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő harminc éve hivatásos, idén júniusban vette át a három évtizedért járó szolgálati jelet. Az alezredest arra kérték, beszéljen a kezdetekről, illetve arról, hogyan teltek az évek a katasztrófavédelemnél és jogelőd szervezeteinél.
– 1994. június 1-én a tűzoltó alapfokú tanfolyam elvégzését követően szereltem fel az akkori gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokságra. A honvédségnél is sofőr voltam, itt is gépjárművezetőként kezdtem – mondta Attila.

Vonulós tűzoltóként számos továbbképzésen vett részt, egyre több képesítést szerzett, így beosztásai is változtak.
– Különlegesszer-kezelőként is teljesítettem szolgálatot, a magasból mentő, illetve a por- és vízszállító gépjárművek vezetése, azok kezelése volt a feladatom a riasztások során, de a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltó szakképzését követően szolgálatparancsnok-helyettesi feladatokkal is megbíztak vezetőim. 2003-ban döntöttem el, hogy felsőfokú tanulmányokba kezdek, abban az évben felvettek a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar tűzvédelmi szakirányú képzésére – folytatta az alezredes.

Majd 2006-ban a sikeres államvizsgát követően a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentésszervezési Osztályán, kiemelt főelőadóként folytatta karrierjét, majd 2010-ben az osztály vezetője lett. Utána, 2011-ben a gyöngyösi tűzoltóság tűzoltási és műszaki osztályának vezetője lett, majd a szervezetben történt változásokat követően a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelői beosztását ajánlották fel neki, mely beosztásban a mai napig tevékenykedik.
– A kirendeltség mentő tűzvédelmét ellátó hivatásos, önkormányzati, önkéntes, továbbá létesítményi tűzoltóságok munkáját hangolom össze, szakmai felügyeletét végzem. A szolgálat ellátását, gyakorlatokat ellenőrzünk kollégáimmal, a legfontosabb cél a tűzoltók készségeinek szinten tartása és fejlesztése – jellemezte hivatását a felügyelő.  

Attila számos alkalommal részesült dicséretben, 2014-ben a katasztrófavédelem főigazgatójától Hősies Helytállásért elismerést, 2017-ben Magyarország belügyminiszterétől Rendkívüli Helytállásért Érdemjelet vett át. Mindkét alkalommal a Felső-Mátrában történt extrém időjárási jelenségek okozta károk felszámolásánál koordinálta a beavatkozó állomány munkáját.
– A járműforgalmat teljesen megbénították az útra dőlt fák, napokig dolgoztunk a károk felszámolásán, illetve azon, hogy az utakat minél gyorsabban járhatóvá tegyük – emlékezett vissza Attila. Kiemelten fontos számomra, hogy a szakmai irányításunk alatt lévő tűzoltók a szabályoknak megfelelően avatkozzanak be, továbbá, hogy azt a legnagyobb biztonságban és felkészültséggel tegyék! A legfontosabb, hogy minden kollégám a beavatkozásokról épségben térjen vissza a laktanyába – mondta az alezredes. Attila erre törekszik, oktatásokkal, továbbképzésekkel és ellenőrzésekkel biztosítja a magas szintű felkészültséget, mely a beavatkozó állomány biztonságát szolgálja.  

A felügyelő a Heves vármegyei önkéntesekkel is szoros kapcsolatot ápol, a Heves Megyei Tűzoltó Szövetségnek is tagja volt, illetve már tizenöt éve főbírója a vármegyei önkéntesek tűzoltóversenyének.
– Már gyermekkoromban is tudtam, hogy egyszer hivatásos leszek. Rengeteg szép pillanatot éltem meg társaimmal, azonban voltak nehéz feladatok melyek komolyan próbára tettek szakmailag és emberileg is. Nagyon nehéz lett volna megértő család nélkül leküzdeni az akadályokat, de ők mindig mellettem álltak. Tűzoltóként számos tragédiát látunk, mindig arra törekedtünk, hogy a legjobb tudásunk szerint segítsünk a bajbajutottakon. A tragikus vagy kimerítő esetek után pedig egy-egy köszönőlevél, köszönet vagy csak egy hálás pillantás tartotta bennünk a lelket – zárta szavait Dobre Attila tűzoltó alezredes.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!