Mentesítés

2024.09.13. 09:28

Tisztább lett a Tisza-tó

Június 3-a óta III. fokú környezeti kárelhárítási készültség keretében mentesítik a folyót. Tisztább lett a Tisza-tó.

Molnár Helga

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) Kiskörei szakaszmérnöksége a vízlépcső felvizéről a nyár eleje óta eddig 27 uszálynyi kommunális hulladékkal kevert uszadéktól szabadította meg a Tisza-tavat, illetve a Tiszát. Azaz tisztább lett a Tisza-tó – írja a Kötivizig.

A  téli, tavaszi árhullámokkal ismét jelentős mennyiségű katré torlódott fel a Kiskörei vízlépcsőnél. Mind a környezet megóvása, mind pedig a vízügyi létesítmények biztonságos üzemeltetése indokolttá teszi ennek eltávolítását. Ezért június 3-a óta III. fokú környezeti kárelhárítási készültség keretében mentesítik a folyót.  

A műtárgynál megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése az elmúlt években már bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történik, az általa megpakolt 200 tonnás uszályt pedig jégtörő hajó vontatja a Kiskörei szakaszmérnökség üzemi (téli) kikötőjében kialakított rakodótérhez. Az itt deponált anyagokat PET-kalózok közreműködésével szelektálják.
– A munkatársaink a vízminőségi kárelhárítás június 3-i kezdete óta eddig (szeptember 11.) 68 köbméter kommunális hulladéktól, 162 (erdei) köbméter tüzelőként hasznosítható uszadékfától és 1104 köbméter egyéb szerves anyagtól szabadították meg a Tiszát – írják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában