Húzódik az ügy

2024.08.04. 15:28

Krimi a sajtraktárban, saját zsebre dézsmáltak

Ítélkezési szünet van, de portálunk ebben az időszakban sem hagyja olvasóit izgalmas témák nélkül. az első félév büntetőügyeire – ezúttal öt vádlott sikkasztási ügyére – tekintünk vissza.

Sike Sándor

Az ország valamennyi bíróságán, így az Egri Törvényszék illetékességi területén működő bíróságokon is minden év július 15-től augusztus 20-ig terjedő időszakában szünetel az ítélkezés – olvashatjuk az Egri Törvényszék megújult honlapján. Érdemes azonban feleleveníteni a korábbi ügyeket!

Holding,Cheese,Wheel,At,The,Cheese,Storage,During,The,Aging, saját zsebükre dolgozva értékesítettek a raktárból
Saját zsebükre dolgozva értékesítettek a raktárból (Illusztráció)
Forrás:  Shutterstock

Portálunk júniusban írt arról, hogy tárgyalást tartott az Egri Járásbíróság – az általunk ötök bandájának nevezett – egy sajtraktárban "garázdálkodó" vádlottak büntetőperében. Két, az egri raktárban dolgozó ember és három tehergépjárművezető a terheltje a büntetőpernek. Az Egri Járási Ügyészség vádirata szerint saját zsebükre dolgozva értékesítettek a raktárból az üzletekbe kiszállított termékek egy részét.

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője a tárgyalást követően közölte: az Egri Járásbíróságon jelentős értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság – bizonyítás kiegészítése érdekében – elnapolta az ülést.
A vádiratból az derül ki, hogy az ügyészség azért indítványozza felelősségre vonni a terhelteket, mert 2018-2019-ben saját zsebre dézsmálták az árukészletet. Ez úgy történhetett meg, hogy az első- és másodrendű vádlottak ez időben raktáros munkakörben  dolgoztak a sajtraktárban. Feladatkörükbe tartozott a rájuk bízott áruk kiadása és átvétele. R. Z. – a büntetőper elsőrendű terheltje – műszakvezetői feladatokat is  ellátott, vezette a készletnyilvántartásokat, a másodrendű vádlott pedig a kollégája volt. 
A három további vádlottja a büntetőpernek tehergépjármű vezetőjeként dolgozott. Munkáltatójuk és a sajtraktár üzemeltető cége közötti  szerződéses jogviszony alapján feladatukat volt, a raktárából felvett  árucikkek kiszállítása a kiskereskedelmi partnerek részére. A másodrendű terhelt volt az aki a  műszakvezető tudomására hozta, hogy az ellenőrzési folyamatok hiányosságai miatt lehetőség van a rábízott árucikkek  eltulajdonítására. 
A vádirat szerint R. Z. a munkatársa által felkínált lehetőséget elfogadta, és ezt követően az éjszakai  műszakok során rendszeres haszonszerzésre törekedve dézsmálták meg a rájuk  bízott termékeket. Ezt a velük együttműködő gépjárművezetők segítségével tudták megtenni úgy, hogy a szabályszerűen kiszállított árucikkek közé csempészték a saját zsebre értékesítendő árut, majd a gépjárművezetők  azokat el is adták, és természetesen a haszonból a raktárosok is részesültek.

Ami magát a törvényi tényállást illeti, ennek meghatározása szerint: sikkasztást követ el, aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik. Elkövetéséért vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, a legsúlyosabban minősülő esetében pedig akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható sikkasztásért.

Tettükért nyolc év szabadságvesztés is járhat


A Btk. rendelkezése szerint a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a sikkasztást különösen nagy értékre, vagy a jelentős értékre elkövetett sikkasztást a paragrafus ba),-bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el. A cikkünkben írt esetben nem az elkövetési érték miatt szabható ki akár 8 év szabadságvesztés is, hanem a bűnszövetségben történt elkövetés miatt. Tíz év lenne a "plafon" akkor, ha különösen nagy értékre történt volna a sikkasztás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában