Vád

2024.08.19. 11:24

Parkolóban gázolta halálra: szakértői véleményt várt a bíróság

Az ítélkezési szünet ezen a héten véget ér a bíróságokon. Portálunk a július közepétől tartó bő egy hónapra egy tárgyalótermi visszatekintő sorozatot közölt. Az első félévre visszatekintő cikkeinket ezúttal egy halálos gázolással folytatjuk, ami egy hatvani parkolóban, tolatás közben történt.

Sike Sándor

Cs. Cs. ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Hatvani Járási Ügyészség. A terhelt a város egyik parkolójában tolatás közben ütötte el áldozatát. A Hatvani Járásbíróság tavasszal tartott ülésén a bizonyítási eljárás szakértő meghallgatásával folytatódott, de az idézett tanú – rendbírság kiszabása ellenére – nem jelent meg a bíróságon. 

Tolatás közben ütötte el áldozatát a hatbani sofőr
Tolatás közben ütötte el áldozatát a hatbani sofőr
Forrás: Egri Járási Ügyészség

A Hatvani Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott egy parkolóban tartózkodott az általa vezetett személygépjárművel, amellyel hátramenetben kívánt elindulni. A sértett gyalogosan közlekedve megállt a gépjármű bal hátsó sarokrésze mögött – attól egy méternyire –, mivel át kívánt térni az úttesten a túloldalra. 

A vádlott megkezdte a tolatást, majd ezt követően a gépjárműve bal hátsó részével elütötte az átkelésre várakozó sértettet, aki ennek következtében a földre esett és a baleset következtében nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett el. Később az elütött ember a kórházban elhunyt.

Az eljárás kapcsán – annak jobb megértése érdekében – dr. Janklovics Ádám közlekedési büntetőügyvéd szakmai segítségét vesszük igénybe. A szakember közlése szerint közúti baleset okozásának elkövetője csak a közúti közlekedés szabályainak hatálya alatt álló járművezető lehet, utas vagy gyalogos nem valósíthatja meg ezt a közlekedési bűncselekményt. A bűncselekmény sértettje az, akinek testi épsége a közlekedési szabályszegés eredményeként súlyosan sérül, azaz aki a balesettel összefüggésben nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenved. 

– Gondatlannak tekinthető a közlekedési szabályok megszegése, ha az elkövető felismeri, hogy az adott helyzetben a közlekedési szabályok őt milyen magatartásra kötelezik, de ezt elmulasztja, bízva abban, hogy magatartásának nem lesz a közúti közlekedésben résztvevő más személyre vagy személyekre káros következménye, illetve gondatlan akkor is, ha nem tanúsítja a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, nem ismeri fel, hogy melyik az a általános vagy különös közlekedési szabály, melynek megtartására köteles volna – fogalmaz a közlekedési büntetőügyvéd a gondotlanság tényállásának magyarázataként az általa vezetett ügyvédi iroda hivatalos weboldalán.

Baleset gondatlan okozása, kontra közúti veszélyeztetés

A cikkünkben írtaknál – de minden más esetben is – jogilag nagyon fontos a baleset gondatlan okozásának a közúti veszélyeztetéstől történő elhatárolása. Ebben az összefüggésben a legfontosabb szempont a közvetlen veszélyhelyzet kapcsán fennálló bűnösségi viszony. A közúti közlekedés szabályainak megszegése ugyanis mindkét bűncselekmény esetében – baleset gondatlan okozása, illetve közúti veszélyeztetés – lehet szándékos is, míg eredmény tekintetében mindkét bűncselekménynél csak az elkövető gondatlansága állhat fenn. 

Az elhatároláshoz tehát a kulcs a veszélyhelyzethez fűződő bűnösségi forma. Ha az elkövetőt a veszélyhelyzet tekintetében szándékosság jellemzi, akkor a közúti veszélyeztetés bűncselekménye, illetve – a súlyos testi sérülésben megnyilvánuló eredmény miatt – annak minősített esete áll fenn. Ám amennyiben a veszélyhelyzetre csak az elkövető gondatlansága terjedt ki, akkor a súlyos testi sértés bekövetkeztével e bűncselekmény alapesete lesz befejezett.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!