Megdézsmálták a raktári termékeket

5 órája

Elhalasztotta az Egri Járásbíróság a sajtraktári sikkasztás vádlottjainak a büntetőperét

Kitűzte az Egri Járásbíróság, ám még annak megtartása előtt elhalasztotta azt a büntetőpert, amelynek öt vádlottja van. A járási ügyészség jelentős értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozza felelősségre vonni a terhelteket. A halasztásról Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője tájékoztatta portálunkat.

Sike Sándor

Maga az ügy egyébként jól ismert lehet portálunk olvasói számára, hiszen több alkalomban írtunk már az egyik egri sajtraktárban elkövetett bűncselekményről, illetve arról is, hogy az előkészítő ülésen nem történt beismerés a vádlottak részéről, így tárgyaláson történő bizonyítást követően születhet meg az ítélet.

Amit pedig az Egri Járási Ügyészség a vádiratában állít, annak lényege a következő: az elsőrendű vádlott, R. Z és a másodrendű terhelt 2018-2019-ben raktáros munkakörben  dolgoztak abban a bizonyos sajtraktárban. Feladatkörükbe tartozott a rájuk  bízott áruk kiadása és átvétele. Az elsőrendű terhelt műszakvezetői feladatokat is  ellátott, vezette a készletnyilvántartásokat. 

A vádlottak között találunk három tehergépjárművezetőt- Az ő cselekményükről azt rögzíti a váddokumentum. hogy a munkáltatójuk és a sértett cég közötti  szerződéses jogviszony alapján feladatukat képezte a sértett raktárából felvett  árucikkeket a kiskereskedelmi partnerek részére kiszállítsák. Ezen feladatkör törvényes keretek között történő teljesítésének azt követően adtak egy "csavart", hogy a másodrendű vádlott a műszakvezetője tudomására hozta: a cégnél zajló  ellenőrzési folyamatok hiányosságai miatt lehetőség van a rábízott árucikkek  megdézsmálására.
A vádirat szerint a másodrendű vádlottól érkező "tájékoztatás" arról szólt, hogy az eltulajdonított termékeket a velük együttműködő gépjárművezetők által szabályszerűen kiszállított árucikkek közé helyezik, a gépjárművezetők pedig értékesítik azokat, és a haszonból a raktárosokat is részesítik. R. Z. a  másodrendű vádlott által felkínált lehetőséget elfogadta, és ezt követően az éjszakai  műszakok során rendszeres haszonszerzésre törekedve tulajdonítottak el árut a rájuk  bízott termékek közül.

Mit jelent a sikkasztás a Büntető törvény szerint?

A magyar jogban a Btk. a 372. paragrafusában akként határozza meg a sikkasztást, hogy ezt a  bűncselekményt az követi el, aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik. A sikkasztás elkövetője a dolog tulajdonosát megillető tulajdonjogot, azon belül is a dologgal való rendelkezési jogát sérti meg. Bűnszövetségben való elkövetés akkor állapítható meg, ha legalább két elkövető, minimum két bűncselekményt szervezetten követ el, vagy legalább két elkövető, minimum két bűncselekmény szervezetszerű elkövetésében megállapodik, majd ez alapján legalább egy bűncselekményt elkövetnek, vagy megkísérlik azt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában