Kocsit is akart

3 órája

Idős bácsit fosztott ki a fiatalkorú elkövető

Sirokban egy autót akart elvinni egy körre, de több lopással is vádolják.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség kifosztás bűntette – és több, különböző vagyon elleni cselekmény – miatt emelt vádat egy fiatalkorú elkövető ellen, tudtuk meg dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyésztől.

A vádirat szerint a fiatal 2023 decemberében Egerben, egy buszmegállóhoz közeli dohánybolt előtt a nagyon vékony testalkatú, járásában bizonytalan, időskorú sértett kezéből kikapta a pénztárcáját – a benne lévő 30 ezer forint készpénzzel –, majd elfutott a helyszínről.

Ugyanezen év elején a vádlott Sirokban, egy családi ház előtt meglátott egy autót benne a kocsi kulcsával. Több sem kellett a fiatalnak, az indítókulccsal megkísérelte beindítani a járművet azért, hogy azt kipróbálja. Pechére az autóval nem tudott elindulni, mert annak a motorja lefulladt. Időközben a gépkocsihoz érkezett annak használója, aki a tette közben megzavarta a vádlottat, így az elkövető – szokásához híven – elszaladt a helyszínről - fogalmazott a helyettes sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, az ügyészség kifosztás bűntettével és jármű önkényes elvétele bűntettének kísérletével vádolja a fiút. A vádirat a fentieken túl 3 lopási cselekményt is a büntetlen előéletű fiatalkorú terhére ró.

Az ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság vele szemben 1 év szabadságvesztést szabjon ki, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre függessze fel. A vádhatóság indítványozta azt is, hogy a bíróság a próbaidő tartamára rendelje el a fiatalkorú pártfogó felügyeletét - közölte dr. Gubala Ádám Miklós.

Kifosztás a jogszabály szerint

A vagyon elleni erőszakos bűncselekménynek minősülő kifosztást követi el az, aki az idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett védekezésre képtelen, illetve a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személytől elveszi. A bűncselekmény alapesetét 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény - fogalmazott a szakember.

A kifosztás nem először fordul elő vármegyénkben, Gyöngyösön táskát vettek el egy idős nőtől. Autólopás is rendszeresen előfordul, főleg, ha nyitott autót találnak, vagy benne van az indítókulcs.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában