2018.08.25. 11:30
Mindössze pár kis tojás, mégis igazán naggyá tehet
Ha fürjhúsról, vagy fürjtojásról hallunk, talán valamiféle reneszánsz lakoma jut eszünkbe, pedig érdemes lenne otthon is rendszeresen fogyasztanunk ezeket. Kerestünk egy jó példát, s találtunk is Egerszalókon.
– A fürjtojás elősegíti a mérgek eltávolítását a testből, erősíti a csontokat, a prosztata, szív, máj, vese, gyomor, hasnyálmirigy és más létfontosságú szervek gyógyítását – ezt nem a kereskedő mondatja Montvainé Haskó Kingával, hanem a tapasztalat. Az egerszalóki Subás Tojás alapítója, tulajdonosa tudja, mit beszél, három éve tartanak fürjeket, s fogyasztják húsukat, tojásaikat.
– A férjem madarász, jól ismeri az állatokat, s amikor jelentkeztek epeproblémái, természetes, gyógyszermentes megoldást kerestünk – meséli a kezdetekről. – Körülbelül ötven madárral kezdtünk, ma 250–300 van, ez folyamatosan változik, lévén magunknak keltetünk.
S, hogy miként lett a családi konyha finomságaiból kelendő termék? Az ok egyszerű: egy idő után egyre több tojás maradt, ezért Kinga férje azt mondta, ideje lenne kezdeni ezekkel valamit.
– Kísérletezni kezdtem, pácban, ecetben érlelt tojásokkal. Érdemes tudni, hogy a fürjtojás az egyetlen, amely sem kóli- sem szalmonellabaktériumot nem tartalmaz, hűtés nélkül is eláll akár két hónapon keresztül is, azaz volt időm kipróbálni többféle receptet. Persze nem volt sima az út, egy-egy fajta pácot 30–40-szer is elkészítettem, mire azt mondtunk, megtaláltuk a megfelelőt. Talán azt is mondhatom: már-már furcsán néztek rám az utcában, mikor mindig újabb és újabb kóstolókat vittem… – mondja mosolyogva, majd hozzáteszi: hivatásos szakácsok, séfek véleményét is kikérte, s megfogadta a tanácsaikat, de a végső szó persze az övé volt.
A folyamat egyszerűnek hangzik: a megfőzött, megtisztított tojásokra kanalazzuk, vagy öntjük a megfelelő pácot, de ha meghalljuk, hogy Kingánál egy-egy adag 3–400 tojást jelent, mindjárt más a kép. Nem beszélve arról, hogy a hozzávalókat is maga termeszti, így a paradicsomot, a fokhagymát, vagy éppen a céklát. Mára kialakult a szortiment: hatféle terméket kínál, nem is szeretne többet, nem célja a nagyüzemi termelés.
Miközben beszélgetünk, megnézzük a madarakat is, szépen sorakoznak az udvaron kialakított fürjházban található ketrecekben. A fűtött helyiségben állandó a hőmérséklet, és persze a világítás sem hiányzik, a jószágoknál állandóan tavasz van. Közben szóba kerül, bár egyre népszerűbb a fürjhús és a fürjtojás, azért még nem mondható elterjedtnek hazánkban, nekik sok az olasz vevőjük. Pedig a jótékony hatás bizonyított: a fővárosi szívkórházban rendszeresen kapnak fürjhúst a betegek, lévén koszorúér-betegségek kezelésére is kiváló.
A Subás Tojás – mert a pác úgy vonja be a tojásokat, mint a suba – igazi ínyencségeket kínál, hiszen a fürjtojás felhasználási módjának pedig csak képzelet szab határt. Természetesen főtt, lágy- és tükörtojás készíthető belőle, de kiváló salátákhoz, hidegtálakhoz, tésztákhoz és süteményekhez is.
Krémesebb a sárgája
Aki szívesen kipróbálná a fürjtojást, de valamiért mégis ódzkodik, annak Kinga elsőnek a tükörtojást javasolja. A különbség – persze azon túl, hogy a fürjtojás a tyúktojáshoz viszonyítva ötször több foszfort, hétszer több vasat és szinte tízszer több B-vitamin-komplexet tartalmaz – mindössze annyi lesz, hogy krémesebb a sárgája. Ha sütünk-főzünk, érdemes előre számolni: körülbelül négy fürjtojás súlya felel meg egy tyúktojásnak. Ők mindent ezzel készítenek, s nem is akárhogy! A Pünkösdi Tor-Túrán fürjeket grilleztek, s tárkonyos és vörösborecetben pácolt fürjtojásos zöldsalátát is kínáltak, amivel meg is nyerték a főzőversenyt, és a pünkösdi királyok is ők lettek.