2021.06.17. 08:29
Idei szakácskönyvünket ismét olvasóinkkal együtt szerkesztjük! Még küldhetik a recepteket
Már rengeteg recept érkezett a Mediaworks megyei napilapjainak olvasóitól az idén ősszel megjelenő új szakácskönyvbe, de még mindig várjuk a család kedvenc ételeinek leírását. Ha szeretné, hogy az Ön receptje is bekerüljön a kötetbe, küldje mihamarabb.
20210616 Békéscsaba Barna Jánosné olvasónk főz Fotó: Imre György Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap
Mákos nudlit készített a 86 éves Barna Jánosné, amikor felkerestük otthonában. Eddig már több mint tíz receptet küldött be az idén megjelenő albumunkba. Másoktól is folyamatosan érkeznek a receptek, amikhez kérjük, mellékeljék portréfotójukat is.
Nyerhetnek is receptjükkel
A könyvbe bekerülő több mint 150 receptet szakértő zsűri választja ki Prohászka Béla vezetésével. A bírálók döntenek a receptverseny legjobbjairól, akik nyereményekben részesülnek. Előtte a receptbeküldők közötti sorsoláson találnak gazdára nyeremények. A receptbeküldési határidő: 2021. július 10. E-mail: [email protected], postai cím: Heves Megyei Hírlap, 3300 Eger, Trinitárius utca 1. A borítékra írják rá: „Receptverseny”.
Barna Jánosné elmondta, a nudli egyszerűen elkészíthető, finom étel, egykoron mézzel és cukorral egyaránt édesítettük. – A mákot a tanya körül, a veteményesben termesztettük. Rengeteg akácfa virágzott, amiket kedveltek a méhecskék. Nekik köszönhetően méz is mindig rendelkezésre állt a nudlihoz – hangsúlyozta Erzsike.
Kiemelte, ez egy krumplis tészta, ami hasonlít a gombóchoz. A főzést pedig nagyapjától tanulta, aki gulyásként dolgozott. Így nem csoda, hogy a gulyáslevest kiválóan készítette, amit ő is elsajátított. Ma is az a legfontosabb, hogy a hagyományokat őrizzék meg az utódok, egyúttal használják az új trendeket, technológiai eljárásokat.
Markos Mária ebédet főzött, amikor felkerestük. Zöldborsó főzeléket készített és mellette pácolt pulykát sütött roppanós zöldségekkel, a tetején tojással, sajttal és tejföllel. Olvasónk a legszűkebb élbolyban szerepel az eddig beküldött, több mint 20 receptjével.
– Örülök, hogy idén is megjelenik a szakácskönyv – emelte ki. – Miként az előzőekben, úgy biztosan ebben a kiadványban is mindenki talál majd több olyan receptet, ami felkelti az érdeklődését, és elkészíti ennek alapján az ételt. Én is sokszor megteszem, tanulok a többiektől.
Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, az album lektora elmondta, több olvasó a séfekkel készítheti el majd finomságát a szakácskönyv konyháján. A többi ételt is lefőzik, a süteményeket megsütik a mesterek. Aki az albumban megjelentek szerint alkotja meg ételét, azt kell kapnia, amit a recept ígér, a színes fotó mutat.
Óra mutatja az elkészítési időt
Idei szakácskönyvünkben is tartjuk magunkat az előétel, leves, főétel, desszert tematikához. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a szabad tűzön készült, elsősorban grillételekre. Ezek nélkül ugyanis a kerti összejövetelek, partik nem létezhetnek. Biztosan mindenkinek van tuti receptje a tárcsás, rostlapos, faszenes, lávaköves, nyárson sütött és bográcsos ételekre. Mindezekhez zöldség- és gyümölcssaláták, házi savanyúságok, kedvenc mártások összetételét is várjuk. Szakácskönyvünkben a régi étkeket új köntösbe öltöztethetik. Minden receptnél ketyeg az óra, vagyis kérjük beküldőinket, hogy írják oda egy-egy receptjükhöz az alapanyag-szükséglet, az elkészítés módja mellett, hogy mennyi időt vesz igénybe az étel főzése, sütése.