Múltidéző

2021.07.04. 17:00

Egy érdekes fogadási ajánlat került elő 1893-ból az egri minaret ügyében

„Mindennek daczára én fogadást mernék ajánlani két palaczk „Mumm”-be, hogy az egri mináret az 1893-ik évben sem lesz reconstruálva.”

Tallózta: Szilvás István

Az egri mecset, képeslap 1905-ből.

Forrás: summajatirom.hu

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Lapunk heti rendszerességgel ad ízelítőt régi-régi megyei lapok híreiből, melyek hol humoros, hol bizarr történetek. Itt egy kiváló példa.

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMÚ HETILAP. MEGJELENIK MINDEN KEDDEN. 1893. JANUÁR 24-ÉN.

Az egri csonkamecset.

A minaret ügye maholnap egész tengeri kígyóvá növi ki magát. Legujabban ismét felütötte a fejét, még pedig ez uttal a képviselőház közoktatásügyi bizottságában, mely tárgyalta a magyarországi műemlékek föntartásának ügyét, mely alkalommal Csáky gr. közoktatásügyi minister oda nyilatkozott, hogy e czélra csak ötezer forint áll rendelkezésére, melynek egy részét a vajdahunyadi vár további föntartására lesz szükség forditani. „Az egri minaretet is teljesen helyre fogják állitani” – mondá a minister. De hogy mikor? – azt nem mondta.

Az egri mecset, képeslap 1905-ből.
Fotó: summajatirom.hu

Innen-onnan tíz, sőt több éve is elmult már, mióta a közoktatásügyi ministeriumban az egri csonka-mecset restaurálását folytonosan – igérgetik. Mi egriek már csinos összegecskét is gyüjtögettünk e czélra, ugy, hogy a közoktatási ministernek, azt hisszük, nem nagy összeg hozzájárulásával kell megerőltetnie magát, hogy csonkamecsetünket megfelelő módon recontruálhassa. Sőt, tudós műtörténészünk, dr. Czobor Béla, még a mult nyáron mondotta e sorok irójának, hogy az egri minaret stilszerű reconstructiójának gyönyörű terve készen van a ministeriumban, s az még a folyó (1892) évben foganatba fog vétetni.

Nos, hát azóta ismét el mult egy év. A minister az idén megint kilátásba helyezte egri mináret helyreállitását. Mindennek daczára én fogadást mernék ajánlani két palaczk „Mumm”-be, hogy az egri mináret az 1893-ik évben sem lesz reconstruálva. A fogadást e lapok szerkesztősége közvetiti. Kiváncsi vagyok: akad-é oly bátor ember, aki e fogadást velem szemben állani vállalkozik?

Régészet-kedvelő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában