2021.09.16. 14:00
Ilyen élmény volt az egri gyermekeknek az Élményszüret – Fotókon a vidám arcok
A gyerekek maguk szedik a szőlőt, majd a feldolgozással ismerkednek.
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap
– A szőlész-borász képzést is kínáló egri egyetem évek óta kiemelt feladatának érzi, hogy már egész kis korban megismertesse a gyermekekkel a szőlőtermesztés világát. Ennek egyik hagyományos eseménye az óvodásoknak és általános iskolásoknak szervezett Élményszüret. Idén is számos intézmény fogadta el az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem meghívását a programra, amely mostantól kezdve hat héten keresztül októberig tart majd – osztotta meg lapunkkal Hegyi Ádám, az egyetemi birtok igazgatója.
A gyerekek maguk szedik a szőlőt, majd a feldolgozással ismerkednek.
– A következő hat hétben minden csütörtökön Élményszüretel egy egri vagy egy környékbeli iskola vagy óvoda. A nap folyamán ismerkednek a préseléssel, a mustkészítéssel és meg is kóstolhatják munkájuk gyümölcsét – mondta Hegyi Ádám, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem birtokigazgatója.
Hozzátette, hogy természetesen a szőlész-borász hallgatók is részt vesznek a szőlő betakarításában, gyakorlatukat töltik az egyetem kísérleti szőlőültetvényében.
Élményszüret az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlőültetvényén
Elsőként az Egri Kertvárosi Óvodák Ney Ferenc Tagóvodájából érkezett több tucat gyermek az ültetvényre. Szuromi-Vancsó Katalin tagóvoda-vezető elmondta, hogy harmadszor vesznek részt a programon.
–A gyermekeknek ez nagy élmény, közvetlen tapasztalatszerzés, ami fontos a tevékenység központú óvodai nevelésben. Mi ilyen programmal dolgozunk, hiszen a közvetlen tapasztalatok által tanulnak igazán a gyerekek. Fontos, hogy az egri kicsik megismerjék lakóhelyük szőlészeti és borászati kultúráját – fogalmazott.