szőlő és bor

2021.10.08. 16:09

Nagy Feró is az Egri borvidéken szüretelt – Fotók

A Ferenc-hegy dűlőn, Egerszalók határában, a Juhász Testvérek birtokán szüretelt Nyitrai Zsolt Nagy Feró Kossuth-díjas művésszel. A szüreten elhangzott: készül egy átfogó anyag, amely az Egri borvidék népszerűsítését célozza meg.

Sz. M. L.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Immár hagyomány, hogy időről-időre összegyűlünk és ismert emberekkel szüretelünk az Egri borvidéken. Most a Juhász Testvérek Pincészetének szőlőterületén vagyunk, s velünk van Nagy Feró Kossuth-díjas előadó, illetve Szécsi Zoltán, az Egri Vízilabda Klub elnöke, továbbá Szendrei László, a megyei agrárkamara elnöke, illetve Juhász Ádám, a borászat vezetője is – mondta Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott.

Nyitrai Zsolt kiemelte, mindezzel az a céljuk, hogy rávilágítsanak a helyi szőlészek és borászok áldozatos munkájára.

– Valamint az, hogy a kiváló Egri boroknak a hírét vigyük. Az elmúlt hónapokban ugyanis térségünk nagy sikereket ért el világviszonylatban is, fehér- és vörösborokkal egyaránt. Lőrincz György, a St. Andrea pincészet Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017 nedűje bekerült a világ ötven legjobb bora közé, ilyen még ezelőtt nem történt. Fehérborok tekintetében pedig Thummerer Vilmos 2019-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage-a aranyérmet hozott haza a Chardonnay világbajnokságról Franciaországból. Bízom abban, hogy az a szőlő, amit most szüretelnek, még ezeket a sikereket is túlszárnyalja majd – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Kiemelte továbbá: sok család munkáján alapszik a borvidék, s ezért is rendszeresen konzultál a borászokkal.

– Kezdeményezésünkre frakciónk a borászok képviselőivel egyeztetve egy átfogó anyagot készít Juhász Ádám aktív közreműködésével a bormarketing témájában, amely az egri önkormányzat közgyűlése elé kerül. Célunk, hogy támogassuk a borvidék bemutatkozását a fővárosban, illetve nagyszabású rendezvényeken, installációkkal népszerűsítsük az egri bort. Természetesen az önálló arculatra is nagy hangsúlyt fektetünk. Az Egri borvidéki palack után az Egri borvidéki borospohár is megszületik majd. Mindehhez természetesen költségvetési forrásra is szükség lesz – részletezte.

(Balról) Szécsi Zoltán, Szendrei László, Juhász Ádám, Nagy Feró és Nyitrai Zsolt
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, komoly munka folyik minden pincészetben. Nagy Feró elmondta, habár rengetegszer szerepelt már sörös tartalmakban, valójában inkább borkedvelő.

– Nálunk nagyon savas a szőlő, nem igazán készülnek kellemes borok. Nincsenek nagy szőlőbirtokok, de dolgoznak vele. Becsülök mindenkit, aki szőlővel foglalkozik. Én csak bemegyek az üzletbe és kérek egy Juhász Rosét – mondta.

Juhász Ádám kiemelte, hogy új telepítésű kékfrankost szüretelnek, amely magas tőkeszámmal, magas minőséget hoz.

– A borvidéken kékfrankosnál tartunk jelenleg, ebből bikavér lesz. Jelenleg félidőnél járunk, de kissé tébolyodott a szüret, a fajták sorrendje ugyanis felborult. Kései virágzás miatt eltolódott a tenyészidőszak – mondta Juhász Ádám, majd kiemelte, hogy a sokszínű borvidéken hatvan szőlőfajta terem, s ezért széles skálán mozog a fajta és minőség. Kiváló fehér, vörös és rozé borokat lehet készíteni, s ha az időjárás kedvez, akkor desszert borokat is.

 

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatóságának vezetője kiemelte, hogy Eger és környéke példátlan adottságú.

– Kamaránk jégkármérséklő rendszer telepítésével igyekszik a borászok munkáját segíteni. Kiváló minőségi borokhoz input anyagokra is szükség van, próbálunk mindent megtenni azért, hogy ezek kedvező áron elérhetőek legyenek. Sok borász megkeres minket, jó viszonyt ápolunk velük. A mai szüreten pedig a mi kezünk munkája is ott lesz. Ahogy a szőlő összeborul, úgy hiszem, olyan szövetséget kell alkotnunk nekünk is. Támogatni kell egymást, hogy mindig és minden körülmények között az ágazat előre tudjon haladni. A kormánynak köszönhetően jelenleg példátlan lehetőségek elérhetőek a magyar agráriumban – húzta alá Szendrei László.

Szécsi Zoltán, az Egri Vízilabda Klub elnöke megköszönte a borászok munkáját.

– Az Egri Bikavér hírneve megtépázott volt a rendszerváltást követően, de a szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően ez mára a múlté. A borokban az ő szívük és lelkük van benne. Számunkra is nagy öröm, mikor egy-egy külföldi játékos arról érdeklődik, hogyan juthat a híres Egri Bikavérhez, s ebben segíthetünk – emelte ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában