2022.03.21. 20:03
Modern tankonyhát kapott a Heves megyei szakképzési centrum
A Heves Megyei Szakképzési Centrum sikerrel pályázott több mint 274 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásra. A pályázatban turizmus-vendéglátás ágazati képzőközpont jön létre Egerben.
Tankonyhát adtak át a Heves Megyei Szakképzési Centrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban
Fotó: Huszar Mark
A helyi vendéglátás minőségi szakember utánpótlását biztosító képzőközpontban jelentős infrastrukturális fejlesztéssel készült el a modern tankonyha, melyet hétfőn adtak át ünnepélyesen.
A megújult tankonyhát a Heves Megyei Szakképzési Centrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban adták át hétfőn. Az ünnepélyes eseményen Tóth Zsolt, a szakképzési centrum főigazgatója köszöntőjében elmondta, az elmúlt évek a szakképzés átalakulásáról szóltak. Most végre helyére került a szakképzés, mely a magyar oktatási rendszer önálló ága lett. – Ez elismerése a munkánknak és a diákok tanulmányainak – hangsúlyozta. Szavai szerint törekednek a munkaerőpiaci igények kielégítésére a gazdasági szereplőkkel együttműködve.
Fábri Eufrozina, a Heves Megyei Szakképzési Centrum kancellárja köszöntőjében a projektről beszélt. – A centrum életének utóbbi négy-öt évében többször ünnepelhettünk már. Az intézményrendszerünkben tető- és homlokzatszigetelést végeztünk, kazánt és nyílászárókat cseréltünk, kollégiumok újultak meg. Ahol szükséges volt, elvégeztük a szennyvíz-csatornahálózat és a vizesblokkok korszerűsítését, korszerű közösségi tereket és tanműhelyeket alakítottunk ki, s mindenütt megújult a teljes informatikai rendszer – részletezte. Mint mondta, két helyen is működik már a digitális alkotóműhely, mely egy speciális oktatói tér.
A tegnapi eseményen a kancellár kiemelte: – Az ágazati képzőközpont kialakítása folyamatban van, s bízunk benne, hogy augusztusban megkezdheti a működését. Az elnyert támogatásból a tankonyha egy év alatt készült el. Fontos volt, az épület leromlott tetőszerkezete megújuljon és a modern eszközpark megkövetelte a belső gépészet modernizálását is. Az oldalfalak tisztasági festésen estek át. A látszó acélszerkezeteket és csöveket is rendbe hoztuk – részletezte.
Hangsúlyozta, modern eszközöket is beszereztek, mások mellett sokkoló hűtő, rozsdamentes asztalok, melegentartó került a konyhába. Mindezek megteremtették a feltételeket ahhoz, hogy megkezdődhessen a munka az ágazati képzőközpontban.
Dr. Pajtók Gábor, országgyűlésiképviselő-jelölt is részt vett az eseményen, aki köszöntőjében hangsúlyozta, a belföldi turizmus és a hozzá kapcsolódó szegmensek kiemelt szereppel bírnak Egerben és térségében.
Ezek az adottságok újabb és újabb turistákat vonzanak, s ehhez fejlesztések is kapcsolódnak, húzta alá. Hozzátette, a Magyar Turisztikai Ügynökség 2030-ig kidolgozott ágazati stratégiával rendelkezik a turizmus, vendéglátás szegmens megújítása érdekében, s ebben kulcsszerepe van Egernek. A köszöntők után szalagátvágással adták át hivatalosan is a modern tankonyhát.