Verseny

2022.04.11. 20:04

A világ legjobb matekos lányait látta vendégül az egri egyetem

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adott otthont az Európai Leány Matematikai Diákolimpiának (EGMO), mely hétfőn ért véget.

M. H.

A világ minden tájáról érkeztek versenyzők

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

 A Gárdonyi Géza Színházban tartott záróeseményen elhangzott, a diákolimpia több mint tudományos, matematikai verseny, új barátságok kezdetét is jelentette. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, női rektorként nagyon büszke a versenyzőkre, a kemény munkájukra, s bízik benne, hogy a megmérettetés mellett rengeteg élménnyel is gazdagodtak a résztvevők, melyeket magukkal visznek.
Ezek után kihirdették az eredményeket. Három-három magyar lány kapott bronz és ezüstérmet, Fülöp Csilla pedig arany medáliát, aki az összesítésben a nyolcadik legjobb pontszámmal zárt. A magyar csapat ugyancsak nyolcadik lett, az európai listán az ötödik.

Mindenhonnan érkeztek
A diákolimpián csaknem 40 ország több mint 150 versenyzője vett részt személyesen, míg közel 20 nemzet fiataljai online csatlakoztak.  Kísérőkkel és önkéntes segítőkkel együtt mintegy félezer embert mozgatott meg a rendezvény a hevesi megyeszékhelyen. A versenyzők két egymást követő napon két írásbeli dolgozatot írtak: 3-3 feladatot kellett megoldaniuk 4 és fél óra alatt. Az EGMO egyik jellegzetessége, hogy a szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a versenyen kívüli programokra, arra, hogy a lányok jól érezzék magukat e hét nap során. Idén Eger városa, Szilvásvárad és Budapest kínált különleges időtöltést a világ legjobb matekos lányainak, akikre egyebek mellett játékos városnéző matekverseny és táncház is várt, de természetesen felfedezhették az 1552-es ostrom színhelyét, az egri várat, illetve a Líceum épületében található Csillagvizsgálót is. A következő EGMO-nak Szlovénia ad otthont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában