2022.09.08. 13:42
Egymás örömére készítik a gancát Váraszón
Szeptember 16-án, pénteken délelőtt az iskola hátsó kertjében - a helyi citerások kerti helyiségében- néhány helyi asszony hozzálát a ganca készítéséhez.
Forrás: HEOL
Mint azt Vincze Ferenc polgármestertől megtudtuk, a családias hangulatú rendezvény célja, hogy a régi hagyományos étkek receptje, készítése ne menjen feledésbe.
Főként azokat az érdeklődőket várják, akik szeretnék megtanulni, hogyan készült a jellegzetes, burgonya alapú palóc étel, ami önálló fogásként, vagy húsos étkek köreteként is ízletes és laktató. Elődeink asztalán gyakori fogás volt, mivel viszonylag olcsónak számított.
A falu vezetője azt is elmondta, hogy nem nagyszabású gasztrofesztiválról van szó, tehát annyi csupán annyi adagot készítenek, amelyből a falubeliek kaphatnak kóstolót.
Aki e napon ellátogat a festői szépségű kis faluba, megtanulhatja, hogyan készítik a váraszóiak a gancát, amelyet sokan dödölleként, nánickaként ismernek.
Íme a recept:
Hozzávalók:
1 kg öreg burgonya, tisztítva, kockára vágva
400 g búzaliszt
20 g só
2 fej vöröshagyma
150 g zsír
Elkészítése:
A megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük, a levében összetörjük, sózzuk. (Legyen híg, kásaszerű!) Hozzáöntjük a lisztet, fakanállal jól elkeverjük és dagasztjuk. A dagasztás végeztével a lisztes burgonyapépet alacsony hőmérsékleten - kis lángon, alátéttel - pihentetjük.
Megtisztítjuk a vöröshagymát és a zsírban aranysárgára pirítjuk. Serpenyőbe hagymás zsírt teszünk és a sűrű dödölléből evőkanállal galuskákat szaggatunk, megforgatjuk a hagymás zsírban. Mindezt addig folytatjuk, amíg a lisztes pép el nem fogy. A kiszaggatott dödöllét a hagymás zsírban, a serpenyőben a tűzhelyen, vagy sütőbe téve megpirítjuk. Tejfölt is adhatunk hozzá.
Tipp: a búzaliszt helyett használhatunk kukoricalisztet is, aminek ugyanúgy van hagyománya, az ételt káposztásan is elkészíthetjük.