2023.04.27. 16:13
Dr. Lőrincz György: a versenyek hozzájárulnak ahhoz, hogy fejlődjön az egri borvidék, csiszolódjanak a stílusok
Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (EBHT) 27. alkalommal hirdette meg az Egri Borvidéki Borversenyt, mely a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Az április 27-én – a Hotel Villa Völgyben – megtartott bírálat 25 borászatból 135 minta érkezett.
Egri Borvidéki Borverseny a Hotel Villa Völgyben
Forrás: Huszár Márk//Heves Megyei Hírlap
A csütörtök délelőtti megnyitón előbb Farkas László, a hegyközségi tanács elnöke köszöntötte a hat bíráló bizottságban dolgozó, az ország számos pontjáról érkezett szakembereket. Szavai szerint a borvidéki borverseny mindig ünnep. A tanácselnök elmondta azt is, hogy a megelőző 26 alkalommal megtapasztalták már, hogy az érdeklődés hullámzó. Idén pedig az jelenti a különlegességet, hogy a borászatokoknak a 2022-es esztendő nem egyszerű kihívásaival kellett megküzdeniük.
Farkas László örömének adott hangot amiatt, hogy a mostani alkalommal már komoly szponzorok is támogatják a borbírálatot, s őket örömmel látják. Rövid távú terve a hegyközségi tanácsnak, hogy szakmai konferenciával is kiegészüljenek és így, mint egy szimpózium funkcionáljanak a jövőbeni borversenyek.
A hegyközségi tanács elnökének köszöntő szavait követően Bíróné Nagy Szilvia, az EBHT marketingese be is mutatta azt a négy támogatót, illetve jelenlévő képviselőiket, akik ajándéktárgyakkal is hozzájárulnak a megmérettetés sikeréhez.
Dr. Lőrincz György az esemény szakmai védnöke, zsűrielnök megnyitójában szintén azt hangsúlyozta, hogy számára, aki három évtizede látogatja ezeket a borversenyeket szintén az ünnep szó jut róluk először eszébe. Azzal is tisztában van, hogy nehézségek ugyan mindig adódnak a borászok, borászatok tevékenysége során, de ezek legyőzhetők. Egy-egy ilyen megmérettetés pedig mindig fontos és nagyon értékes esemény, amelynek a megszervezésére nagy gondot kell fordítani.
– A borversenyek hozzájárulnak ahhoz, hogy fejlődjék a borvidék, csiszolódjanak a stílusok. Ezért is örömteli, hogy az ország sok részéről érkeztek a bíráló szakemberek – fogalmazott dr. Lőrincz György.
A megnyitó részeként Fábián Imre, az EBHT titkára ismertette a hat bíráló bizottság összetételét, illetve azt, hogy mely kategóriában végzi egy-egy bizottság a bírálatot. Elmondta azt is, hogy a megszokott 100 pontos rendszerben értékelnek. A borvidéki borverseny szabályai, pontozási rendszere és kategóriái éppen a hitelesség miatt évek óta állandóak.
Mint portálunk megtudta: a hatályos magyar bortörvény előírásainak megfelelt, az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező (OEM, OFJ, FNF, FN minőségű) borokat, valamint idén már hordómintákat is be lehetett nevezni. Olyanokat, amelyekből tételenként legalább 350 liter, vagy 500 palack rendelkezésére áll a pincészetnek.
A kiírás alapján a borok pontozása a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történik, az előző évekhez hasonlóan. Ez alapján bronzérmes a 78-81,9 pont közötti eredmény, a 82-86,9 pont közötti ezüstérmet, a 87-91,9 pont közötti aranyérmet ér. A 92 vagy több pontot kapott bor nagy aranyérem díjazásban részesül. A borok kóstolása után a nevezett kategóriák szerint szétlövéssel kiválasztásra kerülnek a kategóriák győztesei is.