Eger Wine Meetup

2023.06.14. 08:10

Borászati kutatókat, bortermelőket várnak Egerbe

Két éves szünet után megújult formában várja a szakmai közönséget a nemzetközi szinten is elismert szaktekintélyeket, szőlészeti-borászati kutatókat, kiváló bortermelőket és marketing szakembereket felvonultató egri konferencia, az Eger Wine Meetup. Az eseményt, melynek a Líceum ad otthont, az egyetem és a Pannon Bormíves Céh szervezi.

M. H.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépülete

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A nagyszabású eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes, mikrobiológus kutató hangsúlyozta, nagy öröm újra arról az eseményről beszélni, melyet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és jogelőd intézményei eddig húsz alkalommal szerveztek meg Egerben – írja az egyetem honlapján. A kezdetben borvidéki, majd regionális jelentőségű konferencia az idő előre haladtával, s a szakmai program bővülésével vált országos eseménnyé, melyen számtalan szőlész-borász szakember, jelentős előadó és „master of wine” vett részt. Az egyetem elkötelezte magát a magyar szőlő-bor ágazat fejlődésének támogatása mellett.

A konferencián négy szekcióban zajlanak majd előadások, ilyen a birtoképítés, a fenntarthatóság, a terroir és a klímaváltozás témája. Az eszmecserén túl kiemelkedő nívójú mesterkurzusok valósulnak meg az Eger Wine Meetup keretében.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, örömteli, hogy a szakmai konferencia hagyománya nem csupán folytatódik a sorrendben 21. egri szőlészeti-borászati konferenciával, hanem június 16-án, 17-én teljesen új fejezet nyílik meg, új esemény jön létre az Eger Wine Meetuppal. A fókuszban a közösség, a szakmai beszélgetés áll, a szervezők nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy ismeretterjesztő, tudásépítő rendezvényt kínáljanak a résztvevőknek. Szeretnék közelebb hozni a szőlész-borász szakemberekhez a legújabb kutatási eredményeket, s különösen a fiatalabb szakmai generáció számára kívánnak lehetőséget nyújtani a tartalmas eszmecserére. Tapasztalt borászok, birtokvezetők, nemzetközi szaktekintélyek érkeznek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre, ahol adott lesz a találkozás a közösségi élmény lehetősége.

A június 16-17-i esemény szervezőpartnere a Pannon Bormíves Céh, melynek elnöke, dr. Lőrincz György borász a sajtótájékoztatón kiemelte, jót, jó üzenetet, szeretetet, találkozást, együtt gondolkodást jelent számára ez a megújuló esemény.

– Fontos, hogy a szőlővel, borral foglalkozó szakemberek ne féljenek az őszinte beszélgetéstől és a változástól sem. A változás adja a lehetőséget arra, hogy sokkal jobb legyen a helyzet – fogalmazott a kiváló bortermelő. Lőrincz György reményének adott hangot, miszerint a résztvevők ismerettel és közösségi élménnyel meggazdagodva zárják a rendezvényt, melyet jelenlétével és szakmai tudásával a Pannon Bormíves Céh tagsága is segít.
A szakmai célokat sorolva Lőrincz György elmondta: a piacon való helytállást segítő ismereteket, a szőlő- és borkultúráról szóló jövőképet kínálnak az érdeklődőknek, mert nagyon fontosnak tartják, hogy a termelők edukációja minden szinten erősödjön. Hozzátett, a négy szekciótéma kiemelten fontos a mai világban, ám ezek mellett megkerülhetetlen, hogy szó essen az isteni gondviselésről is.

Mint elhangzott, az Eger Wine Meetupon az immár elkészült Nemzeti Bormarketing Stratégia operatív elindításáról számol be Rókusfalvy Pál kormánybiztos. Az előadók és résztvevők között a magyar kiválóságok mellett francia, olasz, spanyol és német tudósok, bortermelők is érkeznek Egerbe. Olyan felfogásokkal, egyéni utakkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, melyekből mindenki értékes információt nyerhet.

A legfontosabb kérdések, melyek biztosan terítékre kerülnek: szélsőséges jelenségek a szőlőben, hogyan építsünk birtokot; hogyan építsük a borvidéket. Dr. Lőrincz György elmondta, a mesterkurzusokon termőhelyeket és különböző termőhelyi filozófiákat ismerhetnek meg a résztvevők, s ez óriási érték. Aláhúzta, hogy az Eger Wine Meetup a fentiek miatt kihagyhatatlan esemény, melyet a világ egyik legáldottabb borvidékén, s olyan egyetemen rendezhetünk meg, amely a szőlészeti-borászati kutatási tevékenységben első Magyarországon.

– Olyan szaktekintélyek érkeznek az egyetemre, akik méltók arra, hogy minden szavukat igyuk – „én már nagyon szomjas vagyok” – fogalmazott dr. Lőrincz György.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában