Macik

2023.07.22. 09:05

A Bükkben ismét azonosították a barnamedve nyomait, de akadt téves jelzés is

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az elmúlt félévben több, barnamedve előfordulásáról szóló hír látott napvilágot. A vélelmezett előfordulások kivizsgálása során a faj jelenlétét megerősítő nyomokat többnyire nem, hanem jórészt más emlősfajok friss életnyomait észleltük - adta közzé a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Heol.hu

Akadtak persze hasznos jelzések is, melyek például kirándulóktól, a mackók jelenlétét észlelőktől érkeztek. Máskor viszont nem barnamedve, hanem más emlős nyomaira bukkantak a nemzeti park szakemberei. 

- A közelmúltban bejelentett további, állítólagos barnamedve előfordulásokat szintén kivizsgáltuk. Az elmúlt két hétben a Bükk, illetve az Upponyi-hegység területén tudtuk megerősíteni a barnamedve jelenlétével kapcsolatos lakossági jelzések egy részét - tájékoztattak pénteken, július 21-én a BNPI szakemberei. Hangsúlyozzák: ők ebben az ügyben is a hitelességre törekszenek. 

- Arra kérjük a lakosságot, hogy barnamedve észlelések esetén először az Igazgatósággal vegyék fel a kapcsolatot, mivel minden megalapozott (pontos helymeghatározással, esetleg fotóval közölt) bejelentést a terepen megvizsgál - írták. 

Központi és ügyeleti telefonszámuk a következő: 30/861-3808. A BNPI közölte: A barnamedvével kapcsolatos viselkedési szabályokról honlapunkon olvashatnak.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában