Virágpompa

2023.07.05. 17:25

Idén 85 ezer egynyári nyílik Egerben + fotók

Befejezték az ültetést, mutatjuk, hogy festenek köztereink.

Sz. M. L.

Olyan virágokat is ültettek ki, amilyeneket eddig nem használtak még Egerben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A Városgondozás Eger Kft. idén Eger területén Lajosvárostól Felnémetig összesen 85 ezer egynyári növényt ültetett ki 38 helyszínen, amely magyarországi viszonylatban is jelentős szám – közölte érdeklődésünkre Ferenczy Tamás főkertész. Mint mondta 30 fajta egynyári növény 70 változata került ki a közterületekre, köztük számos újdonság és számos bevált növény.

– Fontos szempont, hogy olyan virágok ezek, amelyek a város klímáját jól viselik. A díszcsalán, a dália, a záporvirág, a bazsalikom, a kúpvirág, a canna, az ezüstös pázsitszulák, az évelő díszgyertya csak egy pár a sokfajta növény közül. Újdonságnak számít a fekete petúnia vagy a záporvirág valamint a pelyvavirág különleges változatai – sorolta a szakember. A növények szépségéért nem csupán a tudatos fajtaválasztás felelős, de az előkészületek is fontosak.

– Az ültetést gondos talajelőkészítés, tápanyag-utánpótlás előzte meg, majd ezután kerültek a palánták a földbe. A lehullott nagy mennyiségű csapadék jótékony hatással volt a gyökeresedésre, így ma már szépen beálltak a virágok. A továbbiakban a locsolás, tápoldatozás, illetve a gyommentesítés a legfontosabb feladat – emelte ki Ferenczy Tamás. Arról is beszámolt, hogy idén is kedveskednek azoknak a városiaknak, akik növényekkel díszítenék lakóhelyük környékét.

– A városgondozás hasonlóan az elmúlt évhez, a szebb, virágosabb Egerért virágosztást szervez július 12.-én szerdán 10 órától a Kossuth Lajos utcai Civil Közösségek Háza udvarán. Minden kertbarát részére 10 egynyári palántát biztosítunk ingyenesen, kérjük, hogy dobozt, ládát hozzanak magukkal – hívta fel a figyelmet. Elárulta, hogy a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny neves szakemberekből álló zsűrije is július 12.-én látogat Egerbe, ez alkalommal mutatják be a városi zöldfelületeket, a virágokat.

– Megtekintik továbbá az Európa Év fáját, a Legszebb fasor címet elnyert érsekkerti gesztenyefasort, az elmúlt év fejlesztéseit és ellátogatunk a lajosvárosi Kertvárosi Óvodába, amely idén pályázik az Év Óvodakertje címre – összegezte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában