Portaverseny

2023.09.09. 16:29

A Dunántúlról is érkeztek a noszvaji Kemencés napra + fotók, videó

Több mint két évtizedes hagyomány az ősz eleji kemencés nap és bortúra. Ilyenkor a falu tucatnyi portája kínálja ételeit a népes vendégseregnek.

Szabadi Martina Laura

Rengeteg érdeklődőt vonzott az esemény az ország minden részéről

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Idén 24. alkalommal rendezték meg szombaton Noszvajon a Kemencés napot. A falu hagyományos őszi közösségi eseményén a helyiek megmutatják gasztronómiai tudásukat, gyakran ötvözve a népi ételeket a modern szakács tudománnyal. A falu 11 portáján főztek idén, Noszvaj mégis teljesen megtelt látogatókkal: volt olyan, aki a Dunántúlról érkezett családjával, direkt a kemencében sült ételek hétvégéjére időzítve a családi vakációt. 

20230909 - Kemencés nap - Noszvaj - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
A kicsik is megtalálták az őket érdeklő programokat
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A borplaccon a Cseperedő Csapat várta a vendégeket, illetve a lilakáposzta-ágyon sült fűszeres tarja noszvaji sztrapacskával. Szalókiné Sike Krisztina, a csapat kapitánya és az óvoda intézményvezetője elmondta, hogy idén is az oviért főznek. S nagy öröm látni, hogy ez a több évtizedes hagyomány megmozgatja a helyieket és messze földre viszi a falu jó hírét.

20230909 - Kemencés nap - Noszvaj - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Rengeteg finomság készült
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Egy kicsi versengés is van benne, hiszen mindenki büszke a saját keze munkájára, de a legfontosabb a közösségépítő és hagyományápoló szerepe a Kemencés napnak, ami  a falu legnagyobb rendezvénye – fogalmazott.

A Gazdaházban a Panelpék, azaz Cseperkáló József sütött-főzött, kemencés mangalica tarja volt a fő fogás rozmaringos burgonyával. Az ismert pék nemrégiben költözött Noszvaj mellé, Szőllőcskére.

– A hús a Kunsági Nemzeti Parkból van, a burgonya egy biogazdaságból érkezett. Az édes és sós sütemények is itt készültek, helyi szilvalekvárral. Noszvaj csodás hely, itt kicsit még lassabb az élet mint máshol, s sokkal emberibb, nem véletlenül élünk itt. Nincs termálfürdő, vagy egyéb hasonló adottsága, maga az egyedülálló helyi kultúra az, ami turistacsalogató. A helyiek nagyon kedvesek, a gyermekünk idejár iskolába – mesélte.

A vendégeket szafaribusz szállította a faluban egyik háztól a másikig, hogy egyszerűbb legyen mindent megkóstolni. Közben egész nap gyermekprogramok várták a kicsiket: az iskola udvarán ugrálóvár, népi játszótér, a gazdaházban bajvívás, mesedélutánok, bábszínház és papírszínház várta a gyermekkel érkezőket. A patakparton kézműves kirakodóvásárban lehetett válogatni, s nyitva állt néhány borospince is a vendégek előtt. A rendezvény ideje alatt éppen zajlott egy hamisítatlan falusi lagzi is. Este a L'art pour l'art, majd az Aiea Jazz Trio lép föl, s hajnalig tartó utcabált is ígérnek annak, aki táncolna is egy jót az ebéd és a vacsora után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában