Tervek

2023.09.18. 15:51

Áruház épülhet a vasút melletti foghíj telekre Egerben

Kereskedelmi egységet terveznek a területre, de a kialakítás érinti a tervezett Intermodális Csomópont Terveit is, így bizottsági ülésen beszélik meg a részleteket.

Szabadi Martina Laura

Így néz ki jelenleg a terület

Forrás: Heol.hu

Egerbe a Vasút utcai foghíjtelken egy kereskedelmi épületet akarnak építeni. A terület építési jogot csak a szabályozási terv módosításával szerezhet, mely módosítás alapját egy telepítési tanulmányterv képezheti, ennek részleteit tárgyalja hétfőn a Városi Urbanisztikai, Klíma és Környezetvédelmi Bizottság.

Az építész tervezők 2023. májusában eredetileg egy vegyes funkciójú üzletet és lakásokat tartalmazó épület beépítési tervét nyújtották be véleményezésre a hivatalhoz. A helyi és az országos tervtanács is több tisztázandó kérdést vetett fel, és egyetértés volt abban, hogy az építészeti tervet ki kell egészíteni egy a tömb teljes beépítési vizsgálatára vonatkozó telepítési tanulmánytervvel. Az egyik legtöbbet vitatott kérdéskör az épület működésével és üzemeltetésével kapcsolatos, valamint az Intermodális Csomópont közlekedési rendszerébe csatlakozásával kapcsolatban felmerülő forgalomtechnikai problémákkal.

A beépítési terv
Forrás: eger.hu

Augusztusban az addigra tisztán kereskedelmi funkcióra csökkentett beruházási program épületének tervét, valamint az ehhez kapcsolódóan elkészített telepítési tanulmánytervet ismételten a Helyi Tervtanács elé terjesztették véleményezésre. A telepítési tanulmányterv vonatkozásában a tervtanács megállapította, hogy tartalmilag nagyon szűkös, nem ad válaszokat, ezért ki kell bővíteni az ülésen felvetett szempontok alapján, hogy a közgyűlés szakbizottsága elé lehessen terjeszteni elvi állásfoglalás kérésre és érdemben alapja lehessen egy későbbi településrendezési szerződésnek. Az előterjesztés a következőt írja:

Így nézne ki az épület
Forrás: eger.hu

„A korrigált anyag egyes kérdéseket továbbra sem tisztáz, vagy egyáltalán nem vizsgál (tulajdonvizsgálat, a gazdasági feltöltés és a lakóépületek kapcsolata, közlekedési kapcsolatok, forgalmi vizsgálatok, részletes csomóponti vizsgálatok). Nem egyértelmű, hogy a kereskedelmi egység vásárlói és gazdasági forgalmát honnan kívánják megoldani, a Raktár utca felől, vagy a Vasút utca felől. Ez utóbbi esetben az intermodális csomópont megvalósulásáig az ingatlan feltárásával, a tömb közlekedésével kapcsolatos fejlesztési igények megoldása a várost terhelné. Ezeknek a feladatoknak a finanszírozása önkormányzati oldalról nem megoldott és nem is vállalható fel – a mélygarázs és a gazdasági udvar megközelítése a jelenlegi, meglévő közlekedési létesítmények – járda, kerékpárút, útpálya – áttervezésével és átépítésével oldható meg. Ezen feladatok beruházó általi átvállalása egy településrendezési szerződés keretében lenne tisztázható a feladatot pontosan meghatározó tervek alapján. A tervtanácsi véleményezést követően az építészeti tervek érdemben nem változtak, gyakorlatilag a fűtött tér tetősíkjának süllyesztése történt meg. A mozgólépcső, illetve az épületet körülölelő átmeneti tér kialakításán a tervező nyilatkozata szerint nem kíván változtatni. A telepítési tanulmánytervet és az építészeti terveket egymással összhangba kell hozni. Míg a telepítési tanulmányterv műleírása szerint a lapostetős kereskedelmi egység a Deák Ferenc utca kialakult utcaképébe nem illik, ezért örökzöld fásítást javasol a Deák Ferenc utca felől, addig az építész terveken a Deák Ferenc utca irányába fásítás és semmilyen egyéb zöldfelület nem tervezett.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában