2023.11.28. 13:55
A kulturált borfogyasztást népszerűsítették a gyöngyösi egyetemen
Gyöngyösi és egri borokat kóstoltak a MATE szakmai programján a Károly Róbert Campuson.
Heves vármegye zamatos borai kerültek a kóstolópoharakba a gyöngyösi campuson
Forrás: MATE Károly Róbert Campus/Nagy Réka
A kulturált borfogyasztás, illetve a borfogyasztás népszerűsítése érdekében borkóstolóval egybekötött szakmai programot tartott a napokban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a gyöngyösi Károly Róbert Campuson. Erről Nagy Réka, a campus kommunikációs munkatársa számolt be portálunknak. Mint mondta, A modern szőlőtermesztési technológiák hatása a bor minőségére címmel tartotta meg a szakmai délután nyitó előadását Sebesi István, az Axiál Kft. termékmenedzsere.
– A menedzser beszélt többek között a csökkenő humán erőforrásról, a borászokat is érintő változó időjárási viszonyokról, a gépi technológiák szerepéről és terjedéséről, valamint a szűkülő időkapu egyes munkafolyamatokra gyakorolt hatásáról is. Ezt követően Nyitrainé Dr. Sárdy Diána előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A MATE Budai Campusának főigazgatója, valamint a Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója összefoglalta, milyen jótékony hatásai vannak a mérsékelt és tudatos borfogyasztásnak – részletezte Nagy Réka.
Nyitrainé Dr. Sárdy Diána kiemelte, hogy rengeteg pozitív élettani hatású vegyületkomponens található a borban.
– Ilyenek például a polifenolok, amik antioxidáns hatással rendelkeznek, szabadgyök-megfogó képességük van és képesek megakadályozni a rákos sejtek elburjánzását. Emellett található benne B-vitamin, biogén aminok, amelyek között megtalálható a szerotonin, amit antidepresszánsként használnak, vagy a melatonin, ami szintén jó hatással van az agyműködésre. A kulturált borfogyasztás a mediterrán és a francia gasztronómiában is fontos szerepet játszik. Ezekben az országokban a családi vagy baráti összejöveteleken, ebédeken, vacsorákon nem hiányozhat az asztalról egy-egy üveg, a fogáshoz illeszkedő bor. A borfogyasztás célja pedig ezeken az alkalmakon nem a lerészegedés, hanem a beszélgetés, a kapcsolatok ápolása és a kikapcsolódás egy-két pohár bor kíséretében – hangsúlyozta Nyitrainé Dr. Sárdy Diána.
Nagy Réka arról is beszámolt, hogy a délután folyamán a program résztvevői 7 tétel bort kóstolhattak meg, melyeket a Mátrai Borvidékről ifj. Szőke Mátyás, a, az Egri Borvidékről pedig Lőrincz György és a Thummerer Pincészet biztosította – valamennyien büszkélkedhetnek az Év Bortermelője címmel. A poharakba került gyöngyözőbor, irsai olivér, cuvée, kadarka és bikavér is.