Megtetszett, hazavitte

2024.03.13. 07:30

Egyszerűen kiásták a védett növényt Noszvaj mellett

Egy egri természetjáró hívta fel a figyelmet egy kissé pofátlan lépésre. Kiásták a fekete kökörcsineket Noszvaj mellett.

Heol.hu

Fekete kökörcsin Noszvaj közelében 2023-ban

Forrás: Beküldött fotó

Egy helyi természetjáró hívta föl a figyelmet, hogy fekete kökörcsineket lophatott valaki Noszvaj mellett. A névtelenséget kérő forrás elmondta, egyszerűen kiásták a védett növényt Noszvaj mellett, tavaly még a füves dombokon virított.

Egyszerűen kiásták a védett növényt Noszvaj mellett
Egyszerűen kiásták a védett növényt Noszvaj mellett
Forrás: Beküldütt fotó

A Turista Magazin cikke szerint a fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans) normál esetben március-április tájékán virágzik. Magyarországon többek között a Cserhátban, a Jászságban, a Kisalföldön, a Keszthelyi-fennsíkon, a Pilisben és a Mátrában található meg. A bíborlila virágú, selymes szőrrel fedett növény hazánkban védett, eszmei értéke 10 ezer forint.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) 2020 március közepi cikke szerint az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz látogatók is megcsodálhatják a virágot, azonban azok is találkozhatnak a növénnyel, akik a napokban a jó időt kihasználva a BNPI területén másfelé kirándulnak.

„Ennek a páratlanul szép virágnak a bókoló, egyesével álló virágai csaknem teljesen feketék (enyhén lilásbíbor színűek). Levelei szeldeltek, szőrözöttek, selymesen borzasak. Sok hosszú, gyapjas, megcsavarodott bibeszállal ékes a termése. A fekete kökörcsinre általában sziklafüves és pusztafüves lejtőkön, mészkő- és dolomitsziklagyepekben, homokpusztákon, karsztbokorerdőkben, erdeifenyvesek tisztásain találhatunk rá.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában