Fesztivál

2024.05.09. 20:50

A Fekete Hollók képviselik Hevest a Madarak és fák napján

Gödöllőn egész napos ingyenes fesztivált rendeznek természet napján, a hatvani iskolások pedig aznap döntőznek a többi megyei győztessel.

Tóth Balázs

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felső tagozatosoknak meghirdetett Madarak és fák napja országos csapatversenyére idén 121 iskola 363 tanulója jelentkezett. A területi fordulókat április 12-én tartották, s megyénként az első helyezést elért csapatok vehetnek majd részt az országos döntőn. Heves megyéből a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola Fekete Hollók nevű alakulata jutott a fináléba, amelyet május 11-én rendeznek Gödöllőn, a királyi kastélyban.

Az ötven éves civil szervezet ekkor tartja a kastélyban és annak kertjében a "Szeretjük a madarakat" fesztiválját, amely ingyenes családi napokat jelent. A programok kiegészülnek az Év Fajai Fesztivállal, Madarak és Fák Napja programokkal, a nemzeti parkok és az MME partnereinek bemutatkozásával. Lesznek játékok, természetvédelmi előadások, madárgyűrűzési bemutatók, madárismereti séták, odúszerelés és -festés, s persze menetleveles láncjáték.

Május 10-én délelőtt iskolásoknak tartanak bemutató gyűrűzést, este fél nyolctól pedig Fülemülék éjszakája programot tartanak. Szombaton 10 órától rajzpályázat díjátadó után előadások (egyebek között madárbarát kertről, drónokról, kihaló fajokról, ízeltlábúakról) lesznek a Barokk színházban, lesz bábelőadás, az Erzsébet verandán az egyes fajok megőrzési programját és az év fajait ismertetik, a kastélykertben reggel hét órától madárgyűrűzés, kutyás és sasközpontos madaras bemutatója lesz, Fülemülék éjszakájával és éjjeli lepkézéssel zárva. A nemzeti parkos, év fajai, madártani egyesületes és partnereik standjai egész nap várják a családokat játszóházakkal, kézműves programokkal.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában