Madárvilág

2024.05.09. 13:30

Megérkeztek a színpompás gyurgyalagok a nemzeti parkba + videó

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztott meg egy videót egy párról. Néhány tényt is elárultak a védett gyurgyalagokról.

Heol.hu

– A színpompás gyurgyalagok (Merops apiaster) is visszaérkeztek afrikai telelőhelyeikről. A legkésőbb érkező vonuló madaraink között tartjuk számon őket. Nem véletlen, hiszen a fő táplálékukat jelentő repülő rovarok csak az igazán meleg idő beköszöntével jelennek meg kellően nagy mennyiségben – tette közzé a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság  Molnár Márton természetvédelmi őr videóját, aki a BNPI Mátrai és Tarna-Lázbérci Tájegységén tevékenykedik.

Prügyi gyurgyalagok
Prügyi gyurgyalagok
Forrás: bnpi.hu

A szakember arról is írt, hogy a madárfaj telepes fészkelő: löszfalba vagy talajba vájt üregekben költenek. A napokban ellenőrzött telepeken már igen aktív jelenlét volt tapasztalható, viszaérkezésüket követően máris megkezdődött a nászidőszak, és a friss üregek kiásása. Fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

A BNPI korábban már beszámolt a prügyi gyurgyalagtelepről: „A Dél-borsodi Tájegység egyik legjelentősebb gyurgyalagtelepe egy szebb napokat is látott, 168 méter hosszúságú homokfal Prügy község határában, melynek kialakulása több évtizedes múltra tekint vissza. A partfal gyurgyalagállományának komolyabb monitorozása azonban csupán 2003-tól zajlik, ekkor az állomány mintegy 93 pár gyurgyalagot és 70 pár partifecskét számlált. A populáció első igazán nagy emelkedését a 2010-es árvízvédelmi munkálatok eredményezték, aminek következtében 2011-re 160-ra becsülték az itt fészkelő gyurgyalagpárok számát. Az újbóli, rendszeres, évenkénti frissítések azonban elmaradtak, illetve amennyire lehetett, kézi erővel állították helyre a Bükki Nemzeti Park kollégái a telepnek otthont adó homokfalat. Azonban a költésre alkalmas falszakaszok beszűkülése miatt az itt fészkelő párok száma 2019-re 30-ra csökkent. 2020-ban azonban az ÉMVIZIG és egy segítőkész helyi gazdálkodó közreműködésével ismét megvalósulhatott a partfal gépi erővel történő, nagyobb léptékű helyreállítása.

Az együttműködésnek köszönhetően kialakult partfal későbbi renoválása már kézi erővel is elvégezhető volt. A költőterület természetvédelmi jelentőségére való tekintettel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2020-ban indítványozta a partfal, mint kiemelkedően jelentős gyurgyalagélőhely saját vagyonkezelésbe vételét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában