Kórustalálkozó

2024.05.20. 20:48

Ismét megrendezik Recsken a nagyszabású kórustalálkozót

Recsken május 25-én rendezik meg a XIX. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozót. Ezúttal Bárdos Lajos születésének 125.évfordulója, valamint a „Zene Határok Nélkül” jegyében zajlik majd a rendezvény a Mátrai Visszhangok Vegyeskar szervezésében.

Barta Katalin

A Mátrai Visszhangok Vegyeskart jól ismerik szerte az országban

Forrás: Berán Dániel

Recsken május 25-én rendezik meg a Mátrai Visszhangok Vegyeskar szervezésében a Fúj, süvölt a Mátra nemzetközi kórustalálkozót. Az egyesület elnöke, Nagy Józsefné portálunkat arról tájékoztatta, hogy ezúttal délután fél egykor kezdődik a program, amikor is a meghívott kórusok felvonulnak a római katolikus templomig, ahol egy órakor kezdődik az ökumenikus istentisztelet. A résztvevő egyházak képviselői a tematikus év zenei emléke, és zenéje köré építik fel rövid prédikációjukat. Az ökumenikus mise után fél háromtól kezdődik a kórustalálkozó második része. A rendező egyesület elnöke köszönti a meghívottakat és a megjelenteket,majd Nagy Sándor, Recsk Nagyközség polgármestere nyitja meg a találkozót. 

Ünnepi megemlékezést a találkozó fővédnöke, Ember Csaba karnagy, zenetanár, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke, a KÓTA tisztségviselője tartja. A hangversenyen minden kórus 10-15 percben mutatkozik be. A hangverseny végén egy közös mű előadásával köszönnek el a kórusok.

A rendezvény este hatkor közös vacsorával és kórusbállal zárul az Jámbor Vilmos Általános Iskola éttermében.

Megtudtuk, hogy jelenleg az egyesületnek 37  tagja van, a kórustagok Recskről, Parádról, Parádsasvárról, Bodonyból, Sirokból, Mátraderecskéről, Egerből verbuválódtak. Évenként 14-16 alkalommal lépnek fel. A kórus karnagya: Vajk Zsuzsanna.

Az egyesület 2003. óta minden évben megrendezi a „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozót, a mindenkori aktuális emlékév jegyében. ( 2007. Kodály év, 2008. Reneszánsz év, 2009. Haydn év, 2010. Erkel év, 2011.Liszt év, 2012. Solti György év, 2013.Verdi év, 2014. I. Világháború, 2015. J. S.Bach év, 2016. Széchenyi év, 2017. az 500 éves Reformáció, 2018.Európai Kulturális Örökség éve.) 

A kórustalálkozókon általában nyolc kórus részvételét tudják biztosítani. Az előző években Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, szlovéniai, lengyel és hazai kórusokat fogadtak Recsken.

Eddig több mint 130 kórust láttak vendégül, pályázati, önkormányzati, és egyéb támogatók segítségével. Másik nagy rendezvényük évenként az adventi-karácsonyi hangverseny sorozat, amelyre Észak- Magyarországról, de határon túlról is több meghívást kaptak.

 Adventben minden hétvégén adnak valahol koncertet. Egy koncertjük pedig minden évben nehéz sorsú, hátrányos helyzetű közösségnek szól. 

2003-ban az „Éneklő Magyarország „ minősítő” hangversenyen „arany” fokozatú minősítést, 2010-ben „gálakórus” minősítést, 2012-ben, 2015-ben, 2018-ban „fesztiválkórus” minősítést szereztek, 2010-ben pedig a kórus elnyerte a Vállalkozók Országos Szövetségének „Heves Megyei Príma” díját.

Céljuk a vidék lakosainak körében a magyar és külföldi zeneszerzők kórus műveinek népszerűsítése, a magyar vidéki kórusmozgalom szervezését, fenntartását. Repertoárjukon a klasszikus zeneszerzők művein, népdal feldolgozásokon, egyházi műveken túl, könnyűzenei kórusfeldolgozások is szerepelnek, a kórus repertoárját folyamatosan bővítik. A kórus 2024-ben 25 éves jubileumát ünnepli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában