Testületi ülés

2024.06.28. 08:40

A GYAK most nem, a kórházi alapítvány viszont kap támogatást Gyöngyösön

Speciális nevelési igényű gyerekek kapnak fejlesztést az óvodában, kistérségi fenntartásba kerül a kálváriadombi családi bölcsőde, jobb képalkotó, távleletező szoftvert vásárolnak a kórházba a gyöngyösi önkormányzat jóvoltából. Megoldódhat a nyugati elkerülő út építése miatt földjüktől elvágott gazdák gondja is.

Tóth Balázs

Testületi ülés Gyöngyösön (Archív fotó)

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Ülésezett június 26-án Gyöngyös képviselő-testülete, amelynek napirend előtti felszólalásaiban számos témát érintettek a képviselők. Helyi lakosok kérték, járjon közbe az önkormányzat, hogy a jelenleginél korábban, és közvetlen vonatjárat induljon Budapestre, amellyel be lehet érni munkakezdésre, ezt megtették a MÁV-Volánnál. Kifogásolták a város határában lévő üdvözlőtábla torzókat, amelyeket eltávolítanak, intézkedni fognak a buszmegállóban lévő helyközi járatok helyi viszonylatainak kiírásáról, a kereszteződések belátását akadályozó sövények levágásáról. A Pacsirta úti lakótelepen egy belső udvart sorompóval szeretnének lezárni a lakók, erről még egyeztetni fognak.

Érkezett még panasz zöldhulladékról, az üveghulladék ritka szállításáról, szúnyoggyérítésről (ezt július első felében végzik), a gyöngyössolymosi kerékpárút karbantartásáról, amire ritkán jut ideje a közútkezelőnek, de a város el fogja végezni a fű- és gallyvágást. A nyugati elkerülő út bontása és építése miatt földtulajdonosok panaszkodtak, hogy nem tudják megközelíteni földjeiket, de született megállapodás, a földutakat az útépítők karban fogják tartani és át lehet kelni akár személyautóval is a munkaterületen. Egy tulajdonosnak külön földutat hoznak létre. Elhangzott, a kérdéses útszakaszt újraalapozzák és kiszélesítik. Néhány helyen a korábban kisajátított földterületbe szőlő-, vagy napraforgó sorok kerültek, ezeket eltávolítják.

Az első nagyobb diskurzust kiváltó napirendi pont a Visonta úti Bölcsődéhez tartozó családi bölcsőde sorsa volt, amelyet az önkormányzat átad fenntartásra a Kistérségi Humán Szolgáltató Központnak. Ezt meglepetéssel és aggódva fogadták a dolgozók, de megnyugtatásukra elhangzott, az intézmény továbbra is Gyöngyösé lesz. Az első családi bölcsődét a vámosgyörkiek adták át a kistérségnek, mert azt várják tőle, több állami forráshoz jut így a bölcsi, Hiesz György polgármester szerint lehet, hogy mások is követik példájukat.

A képviselők határoztak arról, hogy a speciális nevelési igényű gyermekek számának növekedése miatt, a nevelésük színvonalának emelése érdekében új óvodai fejlesztőcsoportot hoznak létre. Szén Gabriella szerint egy óvodát meg lehet tölteni a speciális nevelési igényű gyerekekkel a városban, s félszáz SNI-s van, akiket a sima óvodában a nagy csoportlétszámok miatt nehézkes nevelni, fejleszteni. Hat-nyolc, integráltan nevelhető speciális nevelési igényű gyermek azonban ingyenesen juthat hozzá ehhez a szolgáltatáshoz, vannak szakemberek, akik naponta foglalkoznak majd velük, ennek az intézményre rótt költsége 12 millió forint lesz évente. Ez országosan is kivételes megoldás. A szülőknek havi 80-100 ezer forintjukba kerül ha magánúton szeretnének ilyen szolgáltatást. A város kilenc tagóvodájába szeptembertől 176 gyereket írattak be, ennél többen mennek iskolába, így a gyermekek létszáma 791-ről 762-re csökken. A gyöngyösi óvodákban 83 óvodapedagógus és 39 dajka látja el a gyermekek nevelését, munkájukat 14 pedagógiai asszisztens segíti.

Egy órás vita alakult ki a Gyöngyösi AK kapcsán, az általuk kialakítandó öltözőház befejezéséhez szükséges 19 millió forintos támogatást kamatmentes kölcsön formájában biztosította volna az önkormányzat. A beruházást TAO-ból finanszírozta volna az egyesület, de végül az előlegszámlát nem fogadta el a Magyar labdarúgó Szövetség. A klub azt kérte, hogy az önkormányzat a korábbi kölcsönt vissza nem térítendő támogatásra módosítsa, esetleg még a már kifizetett 3,4 millió forintot is visszaadja. A vita során szóba kerültek a klub korábbi pénzügyi gondjai (lelátó építés, az NB III. vállalása, a pénz szezon előtti elfogyása), de az idei NB III-as szereplés és kiesés is, ami miatt nem tudni, milyen feltételekkel vágnak neki a megyei első osztálynak. Felvetődött a téma kapcsán az is, hogy a különböző klubok szakosztályai konzorciumot alkotva közösen nagyobb támogatást tudnának lehívni, mint külön-külön indulva, s erről le kell ülniük beszélgetni. Többen úgy látták, a korábbi kölcsönt nem fogja viszontlátni az önkormányzat, mások még reménykednek. A döntés őszre marad, hiszen Hiesz György polgármester végül visszavonta az előterjesztést.

Az önkormányzathoz fordult anyagi támogatásért a Bugát Pál Kórház megbízott főigazgatója, valamint a Bugát Pál Kórház Alapítvány kuratóriumi elnöke annak érdekében, hogy az intézmény digitális röntgenberendezéseinek szoftveres hátterét korszerűsíthessék. Az új, mesterséges intelligenciával is működő, CT és MR készülékekhez való diagnosztikai szoftverrel rövidebb idő alatt lehet elkészíteni a leleteket, s jobb képminőséget biztosít, ami sokat segíthet abban, hogy a sztrókos betegek megfelelő és gyors ellátást kapjanak. A képviselők megszavazták az 5,7 millió forintos beruházásról szóló előterjesztést, Bárdosné Kocsis Éva fölvetette, hogy a hozzá tartozó hardvert is megvásárolhatná a város, bár arra más szponzorokat keres az alapítvány. Az ülésen emiatt vita alakult ki arról, hogy szívesen segítenek, de az állam nem biztosít elegendő forrást a kórházaknak, iskoláknak és rendőrségnek, ezért kell az önkormányzatoknak alapítványokon keresztül támogatni az intézményeket. A másik fél úgy gondolta, hogy az alap szolgáltatást biztosítja az állam, van most is szoftver a géphez, igaz, lassabb, ez csak javít a színvonalon.

A testület elfogadta a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület 2023-as tevékenységéről szóló beszámolóját, és a TILMA Alapítvány polgármesteri keret terhére történő kétszázezer forintos támogatásáról is határozott, valamint háromszázezer forinttal járult hozzá a DreamTeam Cheerleaders Sportegyesület norvégiai Európa-bajnokságon való szerepléséhez.

Ezen kívül a városrendészet és a rendőrség továbbra is együttműködik, közösen járőrözik, a rendőrségi túlmunkát pedig a város honorálja kétmillió forintnyi adománnyal. Ugyanakkor kérdések sorakoztak a rendszámfelismerő rendszer működéséről, amiről úgy tudják, nem működik. Az ülésen módosították a város parkolási és a lakók Fő térre behajtását szabályozó rendeletét is, de annak átfogó felülvizsgálata a következő testület feladata lesz. Visszavonul még dr. Tomori Klára, a VIII. számú fogorvosi körzet orvosa, december 31-ig dolgozik, addig megpróbálja értékesíteni a praxisjogot.

Megszüntették az Orvosi Ügyelet Mikrotérségi Társulást, aktualizálták a költségvetést, döntöttek szoftverlicencek beszerzéséről a hivatalba és a városrendészetnek. Elhangzott egy tájékoztató arról, hogy behajthatatlan az önkormányzat követelése a Card Group Kft-vel szemben, akitől szaniter konténerek átalakítását, vandálbiztossá tételét rendelték meg, ám a cég nem teljesített, s nem fizette vissza az előleget. A város végül másik társaságtól szerzi be az eszközöket, amelyik hajlandó volt előlegfizetés nélkül szállítani.

Az önkormányzat módosította a város építési szabályzatát is, elsősorban a nyugati elkerülő út miatt aktualizálták azt, de sürgősséggel a B.Braun kérését is befogadták. A cég 2026-ra jelentős bővítést szeretne, a tervezéshez azonban szükség van a szabályzat módosítására, amelyben partner az önkormányzat, de szeretnék kérni cserébe a város zöldítését, fásítását is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában