Fél évszázada érettségiztek

2024.06.29. 15:25

50 éves találkozójukon idézték fel emlékeiket a Gárdonyi gimi egykori diákjai

Június 26-án, szerdán tartotta 50 éves érettségi találkozóját az egri Gárdonyi Géza – ma már Ciszterci – Gimnáziumban matematika-fizika tagozaton, 1970-1974 között tanuló egykori 4. C osztálya. A 38 fős létszámmal indult osztályból sokan eljöttek az 50 éves találkozó hírére, s osztályfőnökük, Fodor János is köszönthette őket.

Sike Sándor

Az osztály eddigi találkozóit Birincsik Lajos és Havellant Ferenc szervezte 2019 óta – tudtuk meg. Volt olyan esztendő, amikor két találkozót is összehoztak azok kedvéért, akik az egyikre, vagy a másikra nem tudtak eljönni. Az idei pedig különösen fontos volt számukra, mert pont fél évszázada ballagtak szeretett iskolájukban. Az 50 éves találkozót a Facebook-csoportjukban és emailen keresztül szervezték, lévén, hogy alig néhányan élnek Egerben az egykori Gárdonyi Géza Gimnázium tanulói közül.
Helyszínként előzetes próbák után, szavazással, a HBH Étterem teraszát választották. Az időpont 2024. 06. 26 egy szép nyári szerda délután volt. A gimnáziumból sikerült kölcsönkérni  az osztály 50 éves tablóképét is. 

50 éves találkozójukon idézték fel emlékeiket a Gárdonyi gimi egykori diákjai
50 éves találkozójukon idézték fel emlékeiket a Gárdonyi gimi egykori diákjai
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az összejövetelt Havellant Ferenc nyitotta meg, köszöntve Fodor Jánost, egykori osztályfőnöküket, aki szerencsére kiváló egészségben tisztelte meg a megjelent 29 fős társaságot, és az egybegyűlt osztálytársakat. Megnyitójában a szervező megemlékezett azokról, akik már soha többé nem vehetnek részt semmilyen földi találkozón, és azokról, akik csak erre az alkalomra nem tudtak eljönni. Rájuk való tekintettel javasolta, hogy az idén még egyszer jöjjenek össze, a javaslatot az osztály örömmel fogadta.
Természetesen az osztályfőnök is üdvözölte egykori tanítványait. Elmondta, hogy a mai napig büszkén tekint vissza az osztály valamennyi tanulójára. Büszke volt akkor, amikor a tanáruk és osztályfőnökük volt, mert az iskola egyik legjobb osztálya fölött bábáskodhatott tanár kollégái szerint is. Minden tanáruk nagyon szívesen és örömmel ment be ebbe az osztályba. 

Ebben az osztályban egy olyan közösség, egy olyan szellemiség jött létre, ami most is itt van közöttünk! Kevés olyan gárdonyis osztály van, amely 50 év múltán 29 embert egy asztalhoz ide tud ültetni 

– fogalmazott Fodor János. 

Elárulta azt is, hogy az elmúlt évtizedekben igyekezett tanítványai pályáját nyomon követni. Kevés olyan osztály van, ahol, ha az első évben nem is, de az érettségit követő második évben már mindenki, aki jelentkezett bekerült a felsőoktatásba.

Az "ofő" felidézte, hogy ez egy matematika-fizika osztály volt, széleskörű érdeklődéssel, kíváncsisággal, akikből mérnökök, orvosok, pedagógusok, tanárok, ügyvédek, bírók, kutatók, sikeres vállalkozók lettek. Egy olyan osztály volt, ahol a gyerekek az osztálykirándulásokon is az új ismeretek megszerzése mellett jól érezték magukat egymással és örömmel vettek részt a meglátogatott városok történelmi emlékeinek megismerésében. Az is elárulta, hogy Nagy Barnabásnak a portálunkon is megjelent gimis emlékeiből most tudta meg, hogy az egyik kiránduláson Keskeny Bandi egy lexikont vásárolt a zsebpénzéből, ami a mai napig is megvan.

Megfogalmazása szerint nagyon büszke arra, hogy a tanítványai az életben a pályájukon is megállták a helyüket. Biztos abban, hogy a munkahelyeken is igyekeztek jó közösséget kialakítani, ahol jól érzik magukat az emberek. Nagyon boldog, hogy fél évszázad elmultával itt és most együtt tud ünnepelni tanítványaival és mindenkinek jó egészséget kívánt a továbbiakban.

A köszöntőket követően a délután további részében beszélgetések, fotózkodások, unokák fényképeinek bemutatása zajlott, miközben Nagy Barnabás a Gimis emlékek kiegészítésén tevékenykedett töretlen szorgalommal. Az ünnepi vacsora után ért véget a közel öt órás rendezvény.

Természetesen egy ilyen találkozó annyira azokra tartozik, akik több, mint 50 évvel ezelőtt négy tanéven keresztül együtt voltak, hogy munkatársaink jelenlétükkel nem zavarták ezt a visszaemlékezést. De, hogy mégis tudósíthassunk róla, segítségül hívjuk az imént említett, s minden részletre jól emlékező Nagy Barnabás találkozójukról szóló visszaemlékezését. Tesszük mindezt természetesen az ő hozzájárulásával:

50 éves gárdonyis emlékeket idéztek

"Elérkezett a nagy nap, amire 1974 júniusban még talán senki sem gondolt a szépasszonyvölgyi banketten résztvevő 38 immár érett 18 éves lány és fiú közül: 50 évvel később a belvárosi HBH-ban ismét vacsorára gyülekeztek az 1970-74 között a Gárdonyi Géza Gimnázium tantermeit koptató matematika-fizika tagozatos diákok. Osztálylétszám 38 fő, igazoltan hiányzik 14 fő jelenthettük volna egykori osztályfőnökünknek, Fodor Jánosnak, de erre nem került sor, hisz már évek óta hozzáöregedtünk Jánoshoz, nem létezik az egykori tanár-diák hierarchia.

János alias Fodor tanár úr azért mondott egy nyitóbeszédet, méltatta a kis tudósokat (a Középiskolai Matematikai Lapok 1970-71 évi feladatmegoldó országos pontversenyében például az első hét helyezett közül öt az osztályból került ki: Németh Jóska, Szerdahelyi Feri, Kormos Tamás, Németh Gyuri és Keskeny Iszi), de kiemelte, hogy a humán tárgyakból is kiemelkedő volt az osztályátlag, nem szakbarbár szobatudósok jártak az osztályba. (Ehhez a krónikás hozzáteszi, hogy harmadikban és negyedikben is megnyertük a gimnáziumi osztályok közötti kosárlabda bajnokságot, és a délutáni kiskapus focimeccsek gyakran vezettek a földszinti tantermek ablakainak betöréséhez.) Külön kiemelte János, hogy az osztálykirándulásiok során is megmutatkozott a csapatszellem, az egymásra vigyázás, az összetartás, soha fegyelmezetlenségre, kilengésre nem került sor. Úgy vélte ez a diákkori mentalitás vezetett oda, hogy tudomása szerint mindenkinek sikerült felnőttként beilleszkedni a munkahelyi kollektívába.

A hiányzók: 

  • Opra Jóska vállalkozó, 
  • Farkas Franci közgazdász,
  • Borics Kati műszerész és 
  • Nagy Gyuszi bányamérnök, egykori zsanai üzemvezető már soha többet nem lehet jelen az immár ötödik éve évente megtartott találkozóinkon. 

Ketten évtizedek óta elvesztek külföldön, Sipeki Levi egykori magyar bajnok kosaras Denverben dolgozott informatikusként, Ábrahám Tibi országos matekversenyek győztese, elméleti fizikus Németországból nem jelentkezik harminc éve. További hét öregdiák (Balázs Árpi, Bányai Lajos, Gulyás Lajos "Guszti" mérnökök, Ludvig Erzsike főiskolai tanár, Mezey Zsolti, Németh Jóska informatikusok és Tóth Bea ügyész) egészségügyi állapot, családi elfoglaltság, vagy előre lekötött külföldi üdülés miatt hiányzott. Kormos Tamás mérnök állomáshelyéről, Ohrenburgból nem kapott kimenőt.

Akik itt voltak, jó hangulatban, kacagva idézték fel a régi sztorikat tanórákról, tanárokról, osztálykirándulásokról, építőtáborról. Soroljuk fel őket is.
A lányok valamennyien nyugdíjasként vezetik a háztartást, vesznek részt az unokák, nevelésében, oktatásában, Antal Kati, Egervölgyi Marika, Rubóczky Jutka a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, Bóta Gabi ruhaipari mérnök, Schmidt Ani programozó matematikus, Uhrich Éva középiskolai tanár volt. Cseh Marika,  Dobó Kati, Vágán Zsuzsa és Tóth-Szalkai Margit  tanárképző vagy tanítóképző főiskolát végzett, Nagy Márti  jegyzőként, Bényei Erzsike postahivatal-vezetőként tevékenykedett falujában..

A fiúk közül öten még most is, 4-5 évvel a nyugdíjkorhatár felett dolgoznak: Németh Gyuri ideggyógyász, gyógyszerkutató, a Richter Gedeon  Nyrt. orvostudományi igazgatója, Szerdahelyi Feri pszichiáter, családterapeuta az egri mentálhigiénés csoport főorvosa, Nagy Laci villamosmérnök nem is sejtette, amikor gimnazistaként jelentkezett Szalkay tanár úr, "Paci" török nyelvi stádiumára, hogy tizenöt év múlva egy isztambuli televíziógyár raktározási, vevőkiszolgálási szoftverének kidolgozása során valóban szüksége lesz török nyelvtudásra, jelenleg az  Ericsson Magyarország Kft. informatikusa, Keskeny András "Iszi", aki jégeső elhárítóként kezdte pályafutását, az HP mérnök informatikusa, Volszky Ottó statikus mérnök, tartószerkezeti tervező és szakértő pedig Debrecenben nem tud megszabadulni megrendelőitől.

Hatan már évek óta megérdemelt pinenőjüket töltik, Havellent Feri gépészmérnök, Bujdosó János "Zsan" földmérő mérnök végzettséggel rendelkezik, Kruppa Laci és Birincsik Lajos "Zsiga" informatikai területén tevékenykedett. Ferencz Miki táblabíró volt Veszprém megyében, jogásztársaival nagy kerékpártúrákon vesz részt, Nagy Barna a Heves Megyei Munkaügyi Központ rég elfeledett elemző közgazdásza, pedig hobbijának, az olimpiatörténetnek él.

A főszervező,  "A Zoperatív Törzs (Zsiga és Lucifer)" egri illetékességű tagja, Havellant Feri viccesen így nyitotta meg a találkozót: Köszöntöm az első 50 éves találkozón megjelenteket, remélem a második 50 év letelte után is ilyen nagy számban gyűlünk össze. Mások azt a sokkal reálisabb variációt vetették fel a sikeres parti végeztével, hogy szeptemberben egy pótérettségi találkozót rendezzünk, amelyen már az a hét társunk is jelen lehet, akik most nem mertek eljönni, mert kevéssé vagy nagyon is túlérettnek érezték magukat."
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában