Programajánló

2024.06.28. 06:55

Három fesztiválon is szórakozhatunk a hétvégén Hevesben

Programokból ezen a hétvégén sem lesz hiány Heves vármegyében.

Heol.hu

XV. Szederinda Nemzetközi Néptánc Fesztivál Egerben (Archív fotó)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Péntek

Eger 

Június 28-30-ig rendezik meg Palócföldi Találkozó címmel a 18. Szederinda Fesztivált Egerben. A hazai néptáncegyüttesek mellett külföldi előadók, népzenészek koncertje, népdalénekesek, népművészeti vásár várja a látogatókat a Dobó téren. Pénteken este fél hattól a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar muzsikál, este hattól Palóc Népdalok csendülnek fel a Farkas Ferenc Zeneiskola Búzavirágok Énekegyüttes együttműködésével. Fél héttől a rimóczi viseletet mutatja be Paluch Norbert és családja, majd Palóc Táncház kezdődik, ahol a Pipás Zenekar szolgáltatja a talpalávalót. Nyolc órától a Zeys és barátai Zenekar görög táncházba csalogatja az érdeklődőket. 

Idén is gazdag programkínálattal érkezik a Kaláka Fesztivál. Pénteken az Uránia Moziban Gryllus Dániel fotóiból nyílik kiállítás, majd a Kaláka, Kárpátoktól a Karib-tengerig filmet mutatják be közönségtalálkozón, amit előtte a veszprémi mozgókép fesztiválon mutatnak be. Ez lesz az első fesztivál utáni megjelenése a filmnek. Aznap a könyvtárban is zajlanak a programok, 16 órától Derce koncert, Kaláka versnyomozó program lesz a Nagypréposti palotában és filmvetítés várja az érdeklődőket.

Június 28-án AFRIKORA - Afrika Estet tartanak a Fázis x Connect Rendezvénytérben, ahol Lamine Siskora, Szenegáli Kora művész fog fellépni. Több híres külföldi és magyar művésszel dolgozott már együtt. Például Lady Gaga zenei menedzserével Akon-nal is, valamint fellépett a Sziget Fesztiválon is.

Tisza-tó

A Boglya Feszt egy különleges, vidéki hangulatú, öko szemléletű, művészeti, zenei és gasztro fesztivál hamisítatlan falusi környezetben a Tisza-tó északi részén, ami június 28-30-án várja a látogatókat több település több helyszínén.

Minden eddiginél nagyobb, 19 hajóból álló flottával és közel 80 kenus különítménnyel rajtol el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy immáron harmadik alkalommal járja végig hulladék után kutatva a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt. A hulladékgyűjtő verseny június 27-én a hajóépítéssel kezdődött, majd június 28-án rajtol a mezőny Tiszafüredről, hogy három nap alatt tisztábbá tegye a folyópartot.

Gyöngyös

A nyárral nem csak a meleg, de az izgalmas programok is érkeznek a Gyöngyösi Állatkertbe.

Hatvan

A modern pop-dalokat játszó Pinkers 2023 elején alakult Budapesten. Vájbfokozó című lemezüket november végén kezdték el megjelentetni, amit a teltházas A38 Orrsúdiós koncertjükön mutattak be, ezt pedig további önálló fellépések követték. A nap süssön ki című dalukkal A DAL 2024 második élő show-jáig meneteltek, a lemez teljes anyagával pedig Rácz Gergő klubturnéjához csatlakoztak. A koncert helyszíne a Jam Garden (Grassalkovich Művelődési Ház – Hatvan, Kossuth tér 24.), a péntek este nyolc órától kezdődő program ingyenes.

Szombat

Gyöngyös-Sástó Június 29-én 12 órától startol az idei Mátrai Betyárságok Fesztivál. Lesz betyárbazár, rablóhússütő verseny, betyárverseny baltával és ostorral. A Rippel fivérek erőemelő számot mutatnak be, felvonul és műsort ad az Agyagbanda, énekel Miller Zoltán, koncertezik a Belvárosi Betyárok, végül a Hab című magyar gasztrofilm vetítése zárja a napot. A szervezők szerint felejthetetlen élmény lesz a híres betyárok örökségének megelevenedése, de félni nem kell a zord tekintetű útonállóktól.

Eger

  • Szederinda Fesztivál: délelőtt tízkor kezdődnek a programok néptáncbemutatóval, amelyen a Zagyva Banda zenél. Ezt a programot délután háromtól fél ötig megismétlik a téren. Öttől a Vaga Banda – gólyalábasok bemutatója következik, este hattól pedig megkezdődik a táncosok, muzsikusok felvonulása. A díjátadó gála hétkor kezdődik. 
  • Kaláka Fesztivál: délelőtt gyermekprogramok várják a családokat, lesz bábjáték, vándorjátszótér és fotószínház, eljön Szalóki Ági és fellép Gryllus Vilmos is. Ezen a napon 15 órától a Fájdalmas Anya Plébánián Itt járt a földön címmel Gryllus Dániel, Ferenczi György és Becze Gábor közös műsora látható. Este az Érsekkertben 15 órától a Hunclorique Boggie & Petruska, majd Szirtes Flok Band aztán a Zűrös Big Banda és végül a Muzsikás és Kacsó Hangja lép fel. Vasárnap délelőtt az állandó gyermekprogramok mellett Rutkai Bori Banda, Fabók Mancsi Bábszínháza lép fel és Kaláka gyermekkoncert lesz. Este Szalonna és Bandája, Koszika & The Hotshots, és a Kaláka koncertezik, utóbbi az idén 55 éves fennállását ünneplő zenekar jubileumi programsorozatának része. A fesztivál zárásaként a Kerekes Band lép fel.

Demjénben szervezik meg az első országos Via Ferrata találkozót. A verseny hivatalos megnyitója június 29-én, szombaton 10 órakor lesz, s hagyományteremtő céllal szervezik meg. Ez lesz az első ilyen via ferrata találkozó.

Gyöngyös

A héten újra indult Gyöngyösön a nagy sikerű 10 hét 14 program. A tematikus séták és programok Gyöngyöst és környékét mutatják be ingyenesen. Szombaton "Királyok és királynék nyomában" címmel indul a túra.

Hatvan 

  • 24 órás olvasás kihívást szervez az Ady Endre Könyvtár, amely szombat déltől vasárnap délig tart.
  • Este hat órától a "Jó estét nyár, jó estét szerelem" című zenés színművet lehet megtekinteni a VOKE Liszt Ferenc Művelődési Házban.
A program plakátja
Fotó: Fliszár Odett / Forrás: hatvaniturizmus.hu

Vasárnap

Eger Vasárnap 10 órától a Harlekin Bábszínház Családi Koncert Színházát tekinthetik meg, majd a Rézeleje Zenekar ad koncertet. Táncházzal, néptáncbemutatóval, a Kárpát FM Zenekar, a Misina együttes s a Pósfa zenekar koncertjével zárul a Szederinda Fesztivál az esti órákban. 

Reggel hét órától egészen délután három óráig várja a látogatókat a régiségvásár az Agria Park udvarába.

Kiállítások és szurkolás

Eger Az XXV. Egri Országos Akvarell Triennalé keretében június 22. és október 27. között a Ziffer Sándor Galériában 125 művész 190 művét tekinthetik meg. A zsűri idén 254 alkotó 608 alkotásából választotta ki a kiállított műveket. Az egri országos tárlat áttekintést nyújt a kortárs vízfestészeti technikák legújabb eredményeiről. Mivel e technika többféle műfajból vonzza a művészeket – festőket, grafikusokat –, a kortárs művészek széles köre, köztük egyre több fiatal alkotó érdeklődik a napjainkra a szabad művészi gondolatok, érzelmek, trendek fontos eseményévé, jelentős kortárs képzőművészeti fórummá vált rendezvény iránt. Hagyomány, hogy a trien­nálé részeként kisebb tárlatot is berendeznek, idén az előző pályázat nagydíjasa állíthatott ki, Ványai Magdolna Térimprovizációk című sorozata tekinthető meg az emeleti főfalon. A festménysorozat a művész betegségének kiszámíthatatlan időszakában született, amelyet érezni a képeken, megjelenik benne a rémület, az akarat, a felkészülés egy másfajta életre, szól az elemzés.

Az egri várban állandó kiállításon látogatható a Hősök terme. A szobrok között álló szarkofágokban nyugszanak a várvédők földi maradványai. A terem közepén áll Dobó István várkapitány síremléke. 1896- ban, mint történelmi ereklyét mutatták be a Millenniumi Kiállításon, Budapesten. Mai helyére a Hősök termébe 1965-ben került.

Az Eszterházy Károly katolikus Egyetem (EKKE) Média & Design Intézetének tervezőgrafika BA és MA szakos hallgatóinak diplomakiállítását július harmadikáig lehet megtekinteni.

A Végvári vitézek terén ismét szurkolói zónát alakított ki az Agria Film Kft. De nem csak ott, Heves vármegye több pontján is átélhetjük a közös szurkolás élményét.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában